Omdat iedereen van wijn wil genieten

Omdat iedereen van wijn wil genieten

Kun jíj echt genieten van wijn?

1 op de 4 wijndrinkers heeft namelijk last van wijn!
Inderdaad, 1 op de 4!* En dan gaat het niet om teveel alcohol, maar om consumptie van 1-3 glazen wijn. Ben jij daar ook 1 van?

Ik, Jacqueline Niesten, ben ieder geval zo’n 1. Als ik bij het restaurant om de hoek namelijk 1 of 2 glazen wijn dronk, had ik de volgende dag het gevoel of ik 2 flessen had opgedronken. Bij de eerste keer denk je dat het aan jezelf ligt, of dat de wijn gewoon fout is gevallen. Bij de tweede keer wordt het irritant, en na de derde keer ben ik het gaan uitzoeken. Míjn boosdoener? Sulfiet.

Wat is sulfiet en waarom zit dat in míjn wijn?

Sulfiet, ook wel bekend als E nummers E220 tot en met E228, zit in wijn als conserveringsmiddel. Met behulp van sulfiet blijft je wijn lekker fris en fruitig, terwijl het uit warme landen naar ons koude kikkerlandje wordt vervoerd. Los van de toevoeging die de wijnboer aan de wijn doet, ‘maakt’ elke wijn zelf ook een beetje sulfiet tijdens het wijnmaakproces. In elke wijn zit dus sulfiet. Dit kun je ook zien op het achteretiket; daar moet namelijk sinds 2005 de sulfiet aanwezigheid opstaan als er meer dan 10mg/liter inzit.

Ik ben toch niet gevoelig voor wijn?

Het is dus niet zozeer de wijn zelf waar je dus gevoelig voor bent, maar de sulfiet waar je lichaam op reageert. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Hoofdpijn is de meest gehoorde klacht, maar ook uitslag, een verstopte neus, niezen, slapeloosheid of spijsverteringsklachten kunnen opduiken door sulfiet.

Kan ik dan nooit meer aan de wijn?

Uiteraard is dat de makkelijkste oplossing: geheelonthouder worden, maar gelukkig niet noodzakelijk. Er is namelijk een klein groepje wijnmakers dat natuurlijke wijnen produceert: Vin naturel genaamd. Bij de productie van de druiven en van de wijn wordt zo min mogelijk toegevoegd of bewerkt, waardoor deze wijnen echt puur natuur zijn. (Je moet helaas wel blijven opletten en het achteretiket lezen: sommige Vin Naturels bevatten ook sulfiet!).

Met 1 druppeltje Sulfree de sulfiet uit je wijn

Nu zijn deze Vin naturel wijnen nog heel spaarzaam verkrijgbaar en in de horeca al helemaal met een lichtje te vinden. Daarom heb ik zelf als sulfiet gevoelige & vinologe een ander alternatief ontwikkeld. Sulfree. Een druppeltje Sulfree in je wijnglas zet de sulfieten in je wijn om naar sulfaten, waardoor je lijf die eerste stap niet meer hoeft te doen. De hoofdpijn, opvliegers, slapeloosheid zijn dan bij veel mensen als sneeuw voor de zon verdwenen, waardoor er weer genoten kan worden van een lekker glas wijn!

Er zijn al zoveel mensen fan van Sulfree, dat we genomineerd zijn voor Website van het Jaar 2015. Help je me mee om te winnen van Coca-cola, Maggi en Dove? (en om andere mensen ook weer te laten genieten van wijn?)
Stem nu op www.websitevanhetjaar.nl/sulfree  en maak zelf kans op leuke prijzen!

Dank je wel! Jacqueline
Vinologe & wijnschrijfster voor Telegraaf.nl

 

Oja, en voor meer sulfietvrij genieten, www.sulfree.nl.
Voor meer wijn en gezondheid tips download ons E-Boek 365 dagen wijn

*Marktonderzoek door No Ties B.V. (Peil.nl), van Maurice de Hond, onder 1137 respondenten – juli 2015.

By | 2015-10-22T10:25:32+00:00 5 oktober 2015|Wijncursus bericht|Reacties uitgeschakeld voor Omdat iedereen van wijn wil genieten

About the Author:

Ruud Weterings
Founder van Winetraining-Online & WTOL Academy®