Door René de Looff, student SVH Vinoloog opleiding: Een vinoloog is onder andere in staat om desgevraagd een gedegen wijnadvies te geven op basis van een goede en gefundeerde onderbouwing en kennis van zaken. De vinoloog beschikt daarbij, naast een goed ontwikkelde en verfijnde organoleptische proef- en analysetechniek, over een gedegen theoretische kennis inzake alles wat met wijn, vinificatie, wijnstreken etc. te maken heeft.

Tijdens de vinologenopleiding wordt aan de ontwikkeling van deze kennis en vaardigheden gewerkt.
Op zaterdagmiddag 26 januari 2019 vond er in dat kader een kennissessie plaats waarbij het wijnland Italië centraal stond. Onder leiding van vinoloog en wijndocent Randal van Gils werd er door een groep cursisten van de vinologenopleiding meer specifiek stilgestaan bij de wijnstreken in het noorden en noordwesten van dit mooie veelzijdige wijnland.

Een boeiende “reis”
Een boeiende “reis”waarbij de veelzijdigheid van het wijnaanbod en de afwisseling wat betreft bodems, klimaat, temperaturen, kortom het terroir, op heldere wijze werd uiteengezet. Een drietal wijnstreken zijn hierbij wat diepgaander besproken, daarbij ondersteund met voor elk gebied een 3-tal typische wijnen welke aan een organoleptische analyse werden onderworpen. Van het gebied Friuli-Venezia Giulia werden de druiven Pinot Grigio, Friulano en Cabernet Franc onder de “microscoop” gelegd.

Nebbiolo, je weet wel, van de Barolo.
Van het wijngebied Veneto, bekend van onder andere de Amarone wijnen, werden een Prosecco, een Soave en een Ripasso geproefd. Tijdens de bespreking van de specifieke kenmerken van Piëmonte werd een kleine blindproeverij gehouden waarbij de drie belangrijkste blauwe druiven uit dit gebied, te weten de Nebbiolo (je weet wel, van de Barolo), Barbera en Dolcetto onder de loep werden genomen.

Je leert van elkaars waarnemingen.
Zeer boeiend om uit die veelheid van wijnen en druiven toch bepaalde kenmerken te kunnen distilleren welke specifiek zijn voor die regio / gebied. De interactie binnen de cursistengroep is daarbij belangrijk; je leert van elkaars waarnemingen, kennis en inbreng om uiteindelijk toch tot conclusies te kunnen komen.

En hoe maak je een behoorlijk uitgesproken Barolo drinkbaar (bij wijze van spreken!!)….. door daarbij een door één van de cursisten meegebrachte mooie gerijpte oude kaas te consumeren. Smaakbalans en harmonie in optima forma.
Wat is de wijnwereld toch boeiend.

Kortom een zeer geslaagde en leerzame sessie.