Door Edo Kruidering: Na eerdere wijnstudiereizen is Noord Frankrijk aan de beurt met Champagne en Chablis als reisdoel.  Wij starten om tien uur bij het prestigieuze Champagnehuis Louis Roederer. Olivier, onze gids, heette ons welkom voor de 3 uur durende rondleiding.

Champagne Louis Roederer
Bij Champagne Louis Roederer werken ze biologisch-dynamsich. In totaal bezit Roederer zo’n 200 hectare aan wijngaard en produceren ca 3,2 miljoen flessen Vanuit de statige gang waar het geluid van de bottellijn doorklinkt worden we meegevoerd in de sjieke proefruimte die aan de hand van allerlei voorwerpen de imposante en veel bewogen geschiedenis weergeeft. Natuurlijk komen wij ook om de imposante kelders van het wijnhuis te bezoeken. We volgen onze gids Olivier en en komen na het oversteken van een binnenplein in de ruime bovengrondse kelder voor het maken van de basis wijn. 

Achter een schijnbaar eenvoudige houten deur staan tientallen levensgrote eiken fouders aangevuld met rvs vaten. Hier vindt de assemblage plaatse en wordt de jonge wijn gebotteld. Tevens wordt de likeur de tirage toegevoegd. De volgende stop is nog een verdieping lager. We komen bij de sacrale kelders waar de flessen “Cristal” sur lattes liggen (horizontaal op elkaar gestapeld) en voor minimaal 10 jaar rijpen. Tegen de tijd dat de wijn gebotteld zal worden, gaan de flessen in de houten purpitres om door de Remueur gedraaid, geschud en gekanteld te worden, net zo lang tot ze bijna verticaal hangen. Aan de hand van een voorbeeld laat Olivier ons zien hoe de gistprop uiteindelijk in de flessenhals terecht komt. 

Terroir proeverij bij Louis Roederer
Om de kwaliteit van de wijn te beschermen mogen de flessen niet in contact komen met (kunst)licht en is flitsen verboden. De flessen liggen zijn afgedekt met donker doek om ze tegen kunstlicht te beschermen. De bottellijn hebben wij niet bezocht, maar na het plaatsen van de definitieve kurk blijft de wijn nog minimaal 9 maanden rusten om de toegevoegde likeur d’expedition te laten integreren. Wij klimmen vanuit de kelder 2 etages omhoog om weer bij de proefruimte uit te komen. Daar wordt een zeer interessante proeverij voorgeschoteld  met als uitdaging het terroir te proeven van de verschillende kalkbodems. 

  • Louis Roederer Rosé Vintage : 2013 – “één glaasje maar?”Prachtige blend van Pinot Noir en Chardonnay, deels gerijpt op eiken vaten en minimaal 4 jaar gerijpt, stevig en elegant tegelijk
  • Louis Roederer – Blanc de Blanc 2012 – “wooow” De Chardonnay druiven komen van de twee grand cru wijngaarden uit de Côte de Blancs Mesnil sur Oger &  Avize. 5 jaar op fles gerijpt.
  • Louis Roederer Vintage 2011  – “een prachtig glas” Blend van Pinot Noir & Chardonnay, 30 % van de wijn heeft een houtopvoeding gehad voorafgaand aan de rijping op fles.

Alle wijnen vertonen een ongekend volle smaak, elegant, verfijnd, diepgang. De inspanningen die in de rondleiding beschreven zijn, komen terug in het glas!

   
Champagne Taittinger
Onze tweede stop van de dag is bij het ogenschijnlijk veel drukkere Champagne Taittinger. De rondleiding vormen hier een dagelijkse activiteit en wij zijn duidelijk niet de enige groep deze middag. Op het moment dat onze gids de deur naar de kelders openmaakt, begrijp je direct waarom het hier zo druk is: De kelders onder het Champagne huis van Taittinger bevatten enorm veel historie, deels omdat er vroeger een kerk heeft gestaan met allerlei ondergrondse gangen, maar er zijn zelfs delen van de in kalk uitgehouwen kelders die door de Romeinen zijn uitgehakt. 

Wereld erfgoedlijst van Unesco
Ongelooflijk hoe je van straatniveau via een paar traptreden zo terug de tijd induikt. Zo treffen we ook nog de crypte aan van de oude kerk. Zeer indrukwekkend. Deze kelders staan op de wereld erfgoedlijst van Unesco. In deze kelders ligt alleen de Comtes de Champagne Blancs de Blancs en Rosé opgeslagen om te rijpen. De andere Champagnes liggen op de andere locatie van Taittinger in Reims waar de ondergrondse kelders nog veel uitgebreider zijn. 

De familie Taittinger heeft het grootste aandeel eigen wijngaarden van Champagne in bezit, 288 hectare in totaal. Daarnaast kopen zij nog druiven om aan de totale vraag te kunnen voldoen (5,5 miljoen flessen).Na de rondleiding door de indrukwekkende kelders van Taitinger is het tijd voor een proeverij:

  • Cuvée Reserve: een door Chardonnay gedomineerd wijn naast Pinot Noir en Pinot Meunier, die drie jaar moet rijpen voor degorgement, verfrissend en zeer toegankelijk.
  • Prestige Rosé: een stevige smaakvolle wijn, van 15 % rode wijn gemaakt. Pinot Noir uit de Montagne de Reims geeft een duidelijk rood accent. Toch blijft Chardonnay dominant in deze wijn om hem elegant te houden.
  • Comtes de Champagne  2007: deze wijn heeft 10 jaar gerijpt op fles en is gemaakt als Blancs de Blanc van Grand Cru wijngaarden, slechts 5 % van de wijn wordt op nieuwe houten vaten gerijpt. Een deel van de wijn heeft op houten vaten gerijpt om de wijn wat zachter te maken. Ondanks de lange rijping heeft deze wijn een heel verfrissend en jeugdig karakter. 

   


Donderdag 16 mei ’19 Le Domaine de d’Henri ( Laroche & ses filles)
De start van dag twee is het nieuwe  project van de voormalige eigenaar van wijngigant Domaine LaRoche. Het project behelst 7 hectare oude wijngaarden van de familie, die ze in twee jaar hebben kunnen uitgebreiden naar 23 hectare. Het doel is duidelijk: top wijn maken zonder concessies, biologisch, en zo min mogelijk ingrijpen in de wijn: de natuur moet het werk doen. Margot, dochter van… leidt ons rond door de wijnmakerij, en verteld gepassioneerd voor welke keuzes zij staan.

Klimaatsverandering heeft zijn invloed
De oogst vond vroeger eind september begin oktober plaats, nu oogsten zij een hele maand eerder! De klimaatsverandering heeft hier zijn invloed. Ook in 2016 was er ca 30 % van de oogst verloren gegaan door nachtvorst. Het wordt steeds warmer en daardoor, neemt ook het gebruikt van houtrijping in de Chablis toe. De strakke minerale groen chablis van vroeger bestaat eigenlijk niet meer. Na de rondleidng was het tijd om te proeven in de perfect geoutilleerde proefuimte: 

  • Petit Chablis 2018:Fantastisch glas wijn, mondvullend zeer plezierig, rond en verrassend smaakvol.
  • Chablis Saint Piere 2017: Mineraal, krachtig, zeker niet te strak wederom goed gevuld, mooi rijp! Indrukwekkend en juist heel benaderbaar, beetje jong maar nu al heel fraai.
  • Chablis Premier Cru Fourchaume 2012: Zeer verrassend uitgerust met een schroefdop (export) en daarom deed Margot deze wijn eerst even in een karaf om hem wat lucht te geven.Prachtige wijn, mooi geconcentreerd heerlijk rijp, mondvullend, heerlijk minerale afdronk en aanhoudende afdronk:  Woow!

De wijn van Le Domaine d’Henri staan in ons geheugen gebeiteld als topkwaliteit.

  

Jean Marc Brocard- Chablis (Préhy)
Het tweede Chablis huis van de dag is Jean Marc Brocard  & Julien Brocard in Préhy. Het contrast lijkt heel groot van 23 hectare van Domaine d’Henri naar 230 hectare van Jean Marc Brocard. Maar beide wijnhuizen streven hetzelfde doel na, zo natuurlijk mogelijk de beste wijnen maken. Zoon Julien gaat nog een stap verder die heeft zijn wijndomein als Demeter gecertificeerd, het strengste regime voor biologisch-biodynamische voedingsmiddelen.

Wortelstelsel van 25 meter
In het ontvangstcentrum was er meteen een leuke verrassing: we konden de kelders in om de oeroude bodem van de Chablis te bekijken. Zo kan je met eigen ogen zien dat de wortels tot wel 25 meter diep in het kalk kunnen doordringen en zo de mineralen en voedingsstoffen opnemen voor de druiven en de plant. De kelder waar de Premiers en Grand Crus liggen te rijpen op eikenhouten vaten en hun eigen gist cellen is zeer indrukwekkend, net als de innovatieve “betonnen eitjes” die je meer en meer ziet opduiken. Ideaal om zo min mogelijk te interveniëren in de wijn tijdens de vinificatie. Zo werken ze bij Brocard met de eigen gisten uit de wijngaard die zij zorgvuldig opkweken. 

De stijl van de Jean Marc Brocard
De stijl van de Jean Marc Brocard wijnen is rond, soepel, plezierig in de mond en ontwikkelt zich rustig naar de droge minerale afdronk. Zachte aanzet en rijpe druiven zijn het toverwoord. Plezierig om te drinken. De wijn van Julien Brocard is wat preciezer in de zuren en minaleraliteit, fraai meer gastronomisch. Maar nog steeds rijp en plezierig om te drinken. Als je kijkt naar Le Septiëme ‘de wijn le 7e die puur natuur is en ongefilterd, dat is echt een bijzondere ervaring!

De Wijnstudiereis is mede mogelijke gemaakt door:

Walraven Sax CV en Oud Reuchlin & Boelen BV