Dat je in Spanje geweldige wijnen kan vinden is allang bekend. Het is zelfs een wijnland dat voor veel mensen een vertrouwd adres is geworden, bovendien met een prima prijs kwaliteit verhouding. Wat zijn de Spaanse wijnen die volgens ons perfect passen bij de feestdagen? De volgende 5 witte en 5 rode wijnen hebben wij hiervoor special geselecteerd.
Cava MVSA Brut
Dè mousserende wijn van Spanje. Een echte Cava heeft een methode traditionele ondergaan. (Tweede gisting op de fles) wijnen uit Spanje die gemaakt worden volgens deze methode hebben altijd een vierkantige ster onderop de kurk. Cava MVSA is ook verkrijgbaar in semi, zoet en rosado. Suggestie: Cava met verse oesters.
La Guita Manzanilla
“La guita” betekent in het Spaans koord of touw maar wordt ook wel gebruikt als synoniem voor geld. De sherry is fris met geuren van bloemen, kamille, flortonen en gedroogde amandel. De smaak is verfrissend en licht met een ziltig afdronk, Suggestie, Heerlijk als aperitief tijdens de shapas, tapas en aan tafel.
NEBLA, VERDEJO
Onze huiswijn uit Rueda. kruidigheid, citroengras, gecombineerd met sappig fruit als appel,peer en perzik met een aangenaam fris zuur. Juist dat frisse zuur zorgt vaak voor de combinatie met gerechten. Heerlijk bij tong of de paella.
De Hoya de Cadenas 130 Blanco
Deze wijn is door Vicente Gandia (Valencia) uitgebracht ter gelegenheid van hun 130 jarig bestaan. Gandia noemt dit haar ‘signature wijn’ die in beperkte oplage wordt geproduceerd. De Cuvee 130 Blanco is een blend van Sauvignon Blanc en Verdejo. De smaak is fris, intens en lang met een lichte bitter in de afdronk. Suggestie: gevulde kalkoen
CON UN PAR, ALBARIÑO
Albarino. Deze witte druif geeft aromatische wijnen, fris en aangenaam droog. Het wijngebied Rias Baixas is zijn thuishaven. Heerlijk om zo te drinken als aperitief, maar ook ideaal bij verschillende visgerechten bijvoorbeeld coquilles of bij pikantere gerechten als Spaanse pepers met ansjovis.
LES TERRASSES PRIORAT OLD VINES
Alvaro Palacios bouwde na zijn wijnstudie in Bordeaux er zijn eigen wijndomein op. Wijnmaker van het jaar…Met Les Terrasses van 60 jaar oude stokken biedt Alvaro een koopbare Priorat wijn. De wijn heeft aroma’s van frambozen, kersen en pruimen maar ook van koffie, kruiden en natte aarde. De smaak is vol, rond met duidelijke tannines en een lange afdronk. Suggestie: Ossobucco.
LA MONTESA RESERVA SELECCION ESPECIAL (Rioja)
Van de zelfde wijnmaker al de wijn uit Priorat. Deze wijn behoeft bijna geen introductie. De Spaanse klassieker zullen we maar zeggen. Vaak al mooi als Crianza en geweldig als gran reserva. Deze rode wijn van biologisch geteelde Garnacha, Tempranillo, Mazuelo en Graciano wordt op traditionele wijze gemaakt. De rijping op eiken vaten duurt 16 tot 18 maanden. Ze zijn vol en krachtig. Misschien wel de beste keuze voor het hoofdgerecht. Suggestie: Ossenhaas of bij de harde kazen. Let er natuurlijk wel op welke saus je erbij serveert.
NEBLA, TEMPRANILLO
Deze Ribera del Duero is een jonge Duero wijn, wel van meer dan 25 jaar oude stokken. Na de vinificatie volgt lagering gedurende 4 maanden op nieuw eiken vaten. Persoonlijk vind ik dit misschien wel het best bewaarde geheim van Spanje. Vol en krachtig gecombineerd met Spaanse elegantie. Suggestie: Voor bij de steak of de chorizo .
GENERACION 1
Generation 1 is vernoemd naar oprichter Vicente Gandia. Oude stokken van de typisch inheemse druif Bobal uit Utiel-Requena zijn de basis voor deze wijn. De wijn, die naast Bobal van Cabernet en Shiraz is gemaakt, heeft een intens dieprode kleur en aroma’s van rood fruit, zwarte bessen en vanille maar ook een aardse toon. De smaak is intens, kruidig en heeft een hint van drop in de afdronk. Suggestie: Gestoofd rundvlees in rode wijnsaus.
MUSEUM REAL RESERVA, DO CIGALES
Krachtig en kruidig met de smeuïge, fruitige smaak van zwarte pruimen. De kruidigheid, met aroma’s van specerijen en kokos, is afkomstig van de vaten van Frans eikenhout waarop deze reserva 2 jaar heeft gerijpt. Karafferen en in grote glazen schenken helpt om de wijn ten volle tot zijn recht te laten komen. Suggestie: Geweldig bij een stuk geroosterde entrecote met kruiden boter.
Wil je meer weten over Spaanse wijnen?
29 – 31 maart Wijnreis naar Valencia meer informatie
24 – 28 april Wijnkenner in een Week op Mallorca. meer informatie
Spaanse wijnen en wijngebieden meer informatie meer informatie