Laden Evenementen

Hoewel aangenomen wordt dat Zuid-Afrika reeds duizenden jaren geleden aan wijnbouw deed is het ontegensprekelijk Jan Van Riebeeck de grondlegger is van de wijnbouw in Zuid-Afrika. In 1656 plantte hij als Gouverneur van de Kaap de eerste druivenstokken in de tuin van de Oost-Indische Compagnie. Deze was opgericht als tussenhaven waar de zeelieden van de handelsvloot proviand konden inslaan op hun reizen naar India en omliggende landen.

Een paar jaar later (2 februari 1659) wordt de eerste wijn gemaakt van de aangeplante druivenstokken. De eerste kwaliteitswijnen kwamen aan de oppervlakte vanaf 1679 toen Jan Van Riebeeck werd opgevolgd door Simon van de Stel. Hij plantte als eerste wijngaarden in Constantia en produceerde er zoete wijnen die naam en faam vergaarden.

7 maart 2021 EERSTE DAG: Kaapstad
Na ontvangst om 10.00 uur op de luchthaven in Kaapstad is de kennismaking in Constantia. Laten we maar gelijk beginnen met een lesje historie, rondleiding en tasting. Aansluitend een lunch in het prachtige Constantia. Al is het een overvol wijnprogramma, Kaapstad moet! Dus overnachten we in Kaapstad en is het welkomstdiner bij een restaurant van een van de veelbelovende jonge chefs met allure. Kaapstad heeft veel uitstekende restaurants waar jong talent zich kan ontwikkelen.  Natuurlijk drinken we een mooi glas wijn. Jouw culinaire kennismaking met Kaapstad is dynamisch, smakelijk en creatief. Het hotel is in het bruisend hart van deze mondiale stad.

 

8 maart 2021 TWEEDE DAG: KAAPSTAD EN STELLENBOSCH
Na het ontbijt heb je de mogelijkheid om gezamenlijk de Tafelberg te bezoeken* of om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. Rond het middaguur brengt de bus ons in 1 uur naar Stellenbosch waar we 2 verschillende wijnhuizen zullen bezoeken voor uitleg en tastings. Stellenbosch is een prachtige historische stad met veel bezienswaardigheden, wijnhuizen en uitstekende restaurants. Na het inchecken in het hotel kun je jouw eigen programma indelen of deelnemen aan een gezamenlijk diner** in restaurant ‘the Fat Butcher’ in het hartje van de stad.

9 maart 2021 DERDE DAG KAAPSTAD EN DOOR …
Al vroeg gaan we naar de universiteit van Stellenbosch. Hier zul je een korte les krijgen over de wijnbouw in Zuid Afrika, met aandacht voor de toekomstvisie. Aansluitend word je ontvangen door de familie Aaldering van Aaldering vineyards op hun eigen landgoed voor een rondleiding en proeverij.  Een Nederlandse familie die naam heeft gemaakt door uitstekende wijnen te maken, die ook in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Met een sandwich in de bus rijden we naar het in Nederland zeer bekende Boschendal.  Na een korte stop in Franschhoek gaan we door naar een volgende wijnregio Breederivier. Aan het einde van de middag maak je kennis met een lokaal wijnhuis en check je in in het hotel. ’s Avonds is er een gezamenlijk diner met lokale wijnen.

  

10 maart 2021 VIERDE DAG: NAAR DE ZUIDKUST
Terwijl je geniet van de omgeving rijden we verder naar de zuidkust, nabij Mosselbaai. Met een lunch onderweg arriveer je aan het begin van de middag op het private game reserve Botlierskop. Je verblijft hier in een van de luxe bushvilla’s.  Na het inchecken word je door de ranger gehaald voor de game-drive.  Onderweg wordt uitleg gegeven over het park en het wildleven in het park. Zij zullen met jou op zoek gaan naar het groot wild in het park, maar kunnen natuurlijk niets garanderen.  Verrekijkers en camera’s zijn een must. Bij terugkomst verzamelen we bij een van de villa’s voor een braai. Je mag zelf aan de slag, of voor elkaar zorgen. Een grote drinkplaats ligt binnen oogafstand; de kans dat je verschillende wilde dieren spot is aannemelijk. 

11 maart 2021 VIJFDE DAG: VROEG OP!
Rond 06.00 uur staat de ranger bij de villa voor een game drive bij zonsopgang. Je zult een ander deel van het park aandoen en we hopen dat je na afloop de BIG FIVE hebt gespot. Na een stevige brunch word je weer naar de villa gebracht en is de rest van de middag ter vrije besteding **. Enkele suggesties : een middagslaapje, een bezoek aan de spa bij het hoofdgebouw, een andere excursie op het terrein bv wandelen met de leeuwen, paardrijden, bezoek aan Mosselbaai. ’s Avonds gezamenlijk diner en overnachting in de bushvilla.

12 maart 2021 ZESDE DAG: ELIM
Ontbijt in de bushvilla en rond 09.00 uur word je opgehaald voor de busreis naar Elim/Alguilha.  Alguilha is het meest zuidelijke vasteland van Zuid Afrika.  Het gebied rond Elim heeft pas recentelijk internationale waardering voor haar wijnen.  We bezoeken de Oystercatcher voor uitleg over haar visie, passie en wijnen. Aansluitend is er de lunch en zeer verrassend een bierproeverij, want sinds enkele jaren hebben ze ook een eigen brewery. We volgen de reis naar Lomond Wine Estate voor een terroir proeverij. Het estate dat gelegen is rondom een groot meer kent verschillende soiles en heuvelruggen en heeft hierop wisselend dezelfde druiven aangeplant.  We zijn nu dicht bij Grootbos, het natuurreservaat met meer dan 800 soorten fynbos.  Uitleg over deze specifieke begroeiing laten we graag over aan een lokale professional. Gezamenlijk diner op een mooie locatie. Deze lange dag eindigt in het hotel in Hermanus, waar je de komende 3 nachten verblijft. Het hotel ligt op loopafstand van het dorpshart en vrijwel aan de kust. Sommige kamers hebben uitzicht op de zee.  

 

13 maart 2021 ZEVENDE: Hemel en Aarde vallei
Het is zaterdagmorgen en we gaan op tijd naar een lokale markt. Onder het genot van een muziekje shop je jouw eigen ontbijtje bij elkaar. Ook is hier gelegenheid om wat eigen inkopen te doen of te genieten van de lokale bevolking. Even later gaan we naar de neighbourhoodsmarket bij wijnhuis Herman Pietersfontein voor eveneens een wekelijkse lokale happening met een bijpassend glas wijn. Na een sandwich, quiche, smoothie of wafel ga je kennis maken met de Hemel en Aarde vallei. Je bezoekt 2 wijnhuizen, waar je uitlegt krijgt en natuurlijk een tasting mag verwachten van enkele specifieke regionale wijnen. Aangezien Hermanus erg veel mogelijkheden heeft, is de avond en ook het diner zelf in te vullen; je kunt ook aansluiten voor het diner bij een restaurant aan het strand.**

14 maart 2021 ACHTSTE DAG: 
Zondag tot ongeveer 16.00 uur is vrij te besteden. Een lokale kerkdienst, een wandeling over het prachtige Cliffpath, meer wine-tastings bij andere wijnhuizen in Hemel en Aardevallei, lunch in Stanford bij een sterrenwaardige chef, bezoek aan de prijswinnende kaasboerderij in Stanford, rondje golf op de golfcourse in Hermanus. Aan het einde van de middag gaan we naar het centrum van Hermanus waar we in The WineGlass de mogelijkheid hebben om alle mogelijke lokale wijnen te proeven. Het wijnhuis heeft flights van bijvoorbeeld alleen vonkelwijnen, sauvignons, dessertwijnen, rode wijnen etc. Iedereen maakt hierin zijn eigen keuze. Hier zullen we deze avond ook dineren.

  

15 maart 2021 NEGENDE DAG: Eligin vallei
Na het uitchecken rijden we naar de Elgin vallei. Een redelijk onbekend wijngebied, met veel cool-climate wijnen. De wijnmaker van Iona zal gepassioneerd vertellen over hun ideeën over de wijnbereiding. Je proeft enkele witte en rode wijnen die je zullen verrassen in kwaliteit. Dwars door Elgin naar Grabouw zullen we meer wijngaarden aandoen en lunchen met kleine gerechtjes.Vanaf Grabouw rijden we via Summerset-west terug naar Stellenbosch voor het diner en de overnachting.

16 maart 2021 TIENDE DAG: Stellenbosch
Op de tiende dag is er ’s morgens ruimte voor een wandeling, proeverij, bezoek lokale markt, shoppen, fietsen of een ander sportief element. In het centrum van Stellenbosch is een ruim aanbod. Ter afsluiting van de reis gaan we lunchen bij een uitstekend restaurant, met een befaamde chef, in een van de spraakmakende wijngaarden rond de stad.

 


Het programma is samengesteld door Helma Wortelboer, in nauwe samenwerking met Ruud Weterings.  Helma kent de locaties in het programma, doordat ze afgelopen jaren vaak in de Werstkaap was en er zeker al 100 wijnhuizen heeft bezocht.  Ze heeft jaren ervaring in de gastronomie en is in juni 2019 afgestudeerd SVH Vinologen/sommelier.  

 

Meld je hieronder direct aan.

Vul voor iedere deelnemer aan de reis een afzonderlijk formulier in. Als je aangeeft met wie je samen reist boeken we voor jullie een gezamenlijke kamer.
*
*
*
*
*
*
*
*