Praktijk: 4 praktijklessen naar keuze.
Zelfstudie: 400 uur
Geschikt voor professionals in de horeca, vakhandel en de enthousiaste wijn hobbyist.
Starten wanneer het jou uitkomt!
Gevorderd (Niveau 4)
Diploma SVH Vinoloog/sommelier.
Opname in SVH register Vinoloog/sommelier (rVS®)
Kosten: €1895,- (exclusief examen)
Programma zelfstudie SVH Vinoloog/sommelier
Het E- learning│Game Learning bevat een unieke leermethode. De lessen zijn secuur samengesteld door vakbekwame wijndeskundigen/ vinologen i.s.m. diverse branche organisaties. Onderzoeken wijzen uit, dat we bij de combinatie van zien, horen en interactie maar liefst 90% van de aangeboden informatie onthouden (bij lezen is dit bijv. slechts 10%!). Game learning speelt in op het gegeven, dat de motivatie om iets te leren sterk wordt bevorderd wanneer educatie wordt gecombineerd met ‘fun’.
Game learning, dat is leren en vermaak. Leren door vermaak, zou je ook kunnen zeggen.
Door bepaalde informatie en/of vaardigheden in spelvorm aan te bieden, maken we leren, ontdekken en ervaren leuk. De gebruiker blijft gemotiveerd en de opgedane kennis beklijft beter. Iedereen kan in zijn eigen tempo kennis verzamelen en ervaringen opdoen. Elke gebruiker krijgt uitleg en feedback. De leermethode is onconventioneel, en het werkt!
Inhoud programma SVH Vinoloog
√ 32 onafhankelijke modules op basis van wijngebieden.
√ 1500 multiple choice opdrachten
√ 500 Puzzel opdrachten
√ Het programma vergt 1 uur studie per dag.
√ Onbeperkt toegang.
Praktijk lessen
Je hebt bij deze zelfstudie de mogelijkheid om 4 praktijkdelen aan te sluiten bij vinologen lessen op maandag en/of zaterdag. De totale opleiding neemt 1 jaar in beslag. In de maand december en juli worden er geen lessen ingepland. Tijdens de les komt de techniek van het analytisch proeven aanbod. Je proeft wijnen die kenmerkend zijn voor het theoretische onderdeel van de dag.
Starten wanneer het jou uitkomt! Zelfstudie of de volledige opleiding volgen? Je kunt bij ons op ieder moment starten. We zorgen voor een geruisloze instroom bij de verschillende lesdagen en proefgroepen.
rVS een erkende en geregistreerde SVH titel
Door middel van de inschrijving in het SVH Register Vinoloog/sommelier kun je als gediplomeerde Vinoloog/sommelier permanent kennis verkrijgen en aantonen dat jouw vakbekwaamheid op peil is. Je mag voor 3 jaar de titel SVH Register Vinoloog/sommelier (rVS) voeren. De titel geeft je een uitmuntende status en herkenning in de markt. Bovendien kun je rVS achter je naam zetten als erkende en geregistreerde titel. Uiteraard is er een tool-kit beschikbaar waarbij je de uitingen kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je visitekaartje, website en/of brochure.
Licentie duur E-learning: De duur van de licentie van het E-Learning programma is 12 maanden. Na deze periode stop de licentie automatisch.
Heb je serieuze wijnambities? Je bent dan bij de SVH Vinoloog/sommelier opleiding op het juiste adres! Onconventioneel met een unieke online leermethode. De Vinologen opleiding is een wijnopleiding voor zowel mensen die wijn als hobby hebben en een serieuze wijnopleiding willen volgen als voor mensen die beroepsmatig een wijnopleiding willen volgen. Een perfecte wijnopleiding voor iedereen met serieuze wijnambitie! (Kennisniveau SVH Vinoloog)
Voor Wie is de SVH Vinoloog/sommelier opleiding?
In deze opleiding word je breder opgeleid dan de titel doet vermoeden. De inhoud van de opleiding is afgestemd op het examen SVH Vinoloog/sommelier. Daarmee word je klaargestoomd om in een breed kader over wijn en spijs advies te kunnen geven. SVH Vinoloog/sommelier gaat dus verder dan alleen de wijnkennis die vereist wordt van een vinoloog.
Starten wanneer het jou uitkomt! Zelfstudie of de volledige opleiding volgen? Je kunt bij ons op ieder moment starten. We zorgen voor een geruisloze instroom bij de verschillende lesdagen en proefgroepen.
Waarom aanmelden?
√ Je leert wijn op een neutrale wijze te beoordelen.
√ Je leert meer over smaak in wijn en gerecht.
√ Je leert de juiste wijn bij het gerecht te vinden.
√ Je leert het gerecht naar de wijn te koken.
√ We gaan dieper in op wat smaak eigenlijk is.
√ Je leert hoe je met wijn en gerecht gasten kunt uitdagen en verrassen.
√ Je leert alles over wijngebieden, druivenrassen en vinificatie technieken.
TOP 10 redenen om deel te nemen: KLIK HIER
Wil je inschrijven?
Je moet kunnen aantonen dat je een goede basisopleiding (niveau WTOL 3 ) met succes hebben afgerond. Als bewijs daarvan worden o.a. beschouwd: Het diploma SVH Wijn niveau 3, alle andere vooropleidingen met erkende examens die voldoen aan het het kennis niveau WTOL3 , SWEN niveau 3, WSET level 3 (Advanced), SDEN 3 ROC en/of hotelschool met erkend diploma.
rVS® een erkende en geregistreerde SVH titel
Door middel van de inschrijving in het SVH Register Vinoloog/sommelier kun je als gediplomeerde Vinoloog/sommelier permanent kennis verkrijgen en aantonen dat jouw vakbekwaamheid op peil is. Je mag voor 3 jaar de titel SVH Register Vinoloog/sommelier (rVS) voeren. De titel geeft je een uitmuntende status en herkenning in de markt. Bovendien kun je rVS achter je naam zetten als erkende en geregistreerde titel. Uiteraard is er een tool-kit beschikbaar waarbij je de uitingen kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je visitekaartje, website en/of brochure.
In de SVH Vinoloog/sommelier Online opleiding zijn 4 lesdagen naar keuze inbegrepen. Aan jou de keuze welk…
De opleiding vergt een behoorlijke voorbereiding op elke lesdag en vraagt dus intensieve zelfstudie. De opleiding tot SVH Vinoloog/sommelier vergt minstens 1 uur zelfstudie per dag. Bij ons word je niet theoretisch opgeleid maar leer je praktische vaardigheden. Het lesmateriaal bestaat uit een Online programma en bij aanvang van de opleiding ontvang je een werkmap. De werkmap is een basismap en groeit tijdens de opleiding met actuele informatie van zowel deelnemer als docent. Voor de start van de opleiding ontvang je een aanbevolen literatuurlijst. Tijdens de opleiding gebruiken we het lesboek “Aan de slag met wijn” Deze kun je bestellen bij Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).
Lessen SVH Vinoloog /sommelier opleiding | |
---|---|
Les 1: | Organoleptisch Bodem & Klimaat deel 1 |
Wijnbouw & Vinificatie | |
Les 2: | (Praktijk) Wijnbouw & Vinificatie |
(Praktijk) Wijnbouw & Vinificatie | |
Les 3: | Organoleptisch Bodem & Klimaat deel 2 |
Gastronomie & Wijn deel 1 | |
Les 4: | Organoleptisch Druivenrassen wit |
Gastronomie & Wijn deel 2 | |
Les 5: | Organoleptisch Druivenrassen rood |
Gastronomie & Wijn deel 3 | |
Les 6: | Organoleptisch Terroir & Commercie |
Gastronomie & Wijn deel 4 | |
Les 7: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Mouserende & Versterkte wijnen | |
Les 8: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Noord Frankrijk | |
Les 9: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Zuid Frankrijk | |
Les 10: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Italië Noord & West | |
Les 11: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Italië Zuid & Oost | |
Les 12: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Spanje Noord & West | |
Les 13: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Spanje Zuid & Oost | |
Les 14: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Portugal | |
Les 15: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Duitsland | |
Les 16: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Midden & Oost Europa | |
Les 17: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Zuid Afrika | |
Les 18: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Zuid & Midden Amerika | |
Les 19: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Australië & Nieuw Zeeland | |
Les 20: | Examentraining Vinoloog organoleptisch |
Wijngebieden en Wijntypes Azië & Verre Oosten |
Opleiden en examineren gescheiden: In onze visie dienen opleiden en examineren van elkaar gescheiden te zijn voor een optimale borging van onafhankelijkheid en van de diploma waarde. Onze examens worden dan ook afgenomen door SVH.
Branche erkend diploma: SVH staat voor: Stichting Vakbekwaamheid Horeca. SVH is een onafhankelijke organisatie en staat onder toezicht van de Examenkamer. Het diploma geeft je een uitmuntende status en (h)erkenning in de markt.
rVS een erkende en geregistreerde SVH titel. Door inschrijving in het SVH Register Vinoloog/sommelier kun je als gediplomeerde Vinoloog/sommelier je permanente kennis bijhouden en aantonen dat jouw vakbekwaamheid op peil is. Je mag voor 3 jaar de titel SVH Register Vinoloog/sommelier (rVS) voeren.
SVH Vinologen/sommelier examen:
Een succesvolle opleiding dient te worden bekroond met een betekenisvol diploma, het onomstotelijke bewijs dat je een bepaald kennisniveau hebt. Het volledige examen bestaat uit twee theoretische delen en een organoleptisch deel.
Het examen SVH Vinoloog, Theorie A is gebaseerd op de eindtermen SVH Vinoloog. Het examen bestaat uit 80 meerkeuzevragen. Bij elke meerkeuze vraag heeft de kandidaat drie keuzemogelijkheden (A, B en C), waarvan één keuzemogelijkheid het juiste antwoord is. De kandidaat krijgt 90 minuten de tijd om het examen te maken.
Het examen SVH Vinoloog, Theorie B is verdeeld in vier opdrachten die weer zijn opgesplitst in (sub)opdrachten. De (sub)opdrachten zijn openvragen. De kandidaat moet o.a. bij een viergangenmenu wijnen adviseren, waarbij rekening wordt gehouden met de wijn-/spijscombinatie en de wensen van de gast en op basis van een fictieve prijscourant een kleine wijnkaart opstellen, wijnen selecteren die geschikt zijn om te karaferen en huiswijnen kunnen selecteren. De kandidaat krijgt 120 minuten om het examen te maken.
Het examen SVH organoleptisch: er kan gebruik worden gemaakt van stille wijnen (rood, wit en rosé), mousserende wijnen, parelwijnen, likeurwijnen, dessertwijnen en gearomatiseerde wijnen. De Examencommissie heeft de vrijheid om al dan niet gebruik te maken van de soorten wijnen die tijdens de opleiding zijn geproefd.Van de genoemde wijnen kan gevraagd worden naar: – de benaming – het type – het land en/ of gebied van herkomst en/ of wijndistrict – het jaar van productie – het druivenras/ de druivenrassen – fouten en/ of gebreken – specifieke product- toepasbaarheid – gastronomie (wijn & spijs) en productiekenmerken.
Let op: Het SVH Vinoloog/sommelier examen is niet inbegrepen. Je dient je hier voor apart aan te melden.
Zie hier voor het volledige examen reglement
Veelgestelde vragen
SVH is een onafhankelijke organisatie en hecht veel waarde aan transparantie en betrouwbaarheid. Daarom hebben zij de Stichting Examenkamer gevraagd extern toezicht te houden op alle examens van SVH.
De Stichting Examenkamer is een onafhankelijke instelling die toezicht houdt op beroepskwalificerende en/of functiegerichte examens. De Examenkamer heeft verschillende audits uitgevoerd en geconstateerd dat de SVH examens voldoen aan de gestelde eisen.
Zo zorgen wij ervoor dat de kwaliteit van jouw SVH certificaten en diploma’s extra wordt gewaarborgd.
De cursussen zijn officieel erkend door de SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). Bovendien is uit onderzoek gebleken dat leren met ‘fun’ gecombineerd de oefenstof beter blijft.
✓ Gemak versus tijd.
✓ leren wanneer en waar het uitkomt.
✓ Eenvoudig doorstromen naar vervolg opleiding.
✓ 24/7 beschikbaar overal ter wereld.
Naast het online leren , hoort nog steeds het vertrouwde proeven in de praktijk! Dit kun je het beste leren onder deskundige begeleiding. Vergelijk de cursussen met elkaar en maak voor jouw de beste keuze!
Heb je advies nodig, Laat je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met jou op.
De praktijkdagen zijn een unieke ervaring. Voor ieder niveau hebben we verschillende workshops, trainingen en opleidingen. Vergelijk de cursussen met elkaar en maak voor jouw de beste keuze!
Game learning, dat is leren door vermaak, zou je ook kunnen zeggen. Door informatie en/of vaardigheden in spelvorm aan te bieden, maken we leren, ontdekken en ervaren leuk. Je blijft gemotiveerd en de opgedane kennis beklijft beter. Je kunt in je eigen tempo kennis verzamelen en ervaring opdoen. Het E- learning│Game Learning bevat een unieke leermethode. Het programma is opgebouwd uit kennis, inzicht en toepassing. Het kan daarom best lastig zijn om de vragen te beantwoorden. Ik raad je daarom aan om eerste de lessen goed te doorlopen en daarna pas de vragen te beantwoorden.
SVH, SDEN en WSET zijn geen opleidingen maar examen niveaus van drie onafhankelijke organisaties. Wijncursussen vind je tegenwoordig op ieder hoek van de straat, het is juist van belang dat je een erkende opleider vindt die aansluit bij jouw wensen. Doordat de WSET internationaal de grootse organisatie is voor wijnopleiding wordt deze vaak ten onrechte gezien als internationaal erkende opleiding. Inhoudelijk blijft de opleiding sterk achter ten opzichte van SVH en SDEN, die overigens beide wel een branche-erkenning hebben met internationale allure.
Theoretische en proefkundige kaders.
Voor zowel de examens van SVH als van de SDEN gelden theoretische en proefkundige kaders. Voor de SVH-examens geldt een plus, dat wil zeggen extra inhoud op praktische toepasbaarheid. Die extra inhoud heeft betrekking op alles wat een medewerker in de horeca moet weten binnen bepaalde functies om een goed advies aan de gast te kunnen geven. Maar ook de hobbyist thuis, die meer wil weten van wijn en spijs.
Neen dat is niet verplicht! maar… een succesvolle cursus/training of opleiding dient te worden bekroond met een betekenisvol diploma, het onomstotelijke bewijs dat je een bepaald kennisniveau hebt. Onder het kopje examens in het hoofdmenu vind je de verschillende datums voor het officiële SVH examen. Voor meer informatie over examens zie ook SVH.nl