• Praktijk: 4 lesdagen

 • Zelfstudie: 8-12 uur

 • Geschikt voor beginnende professional of wijnenthousiast.

 • Certificaat Nederlandse wijn

 • Kosten: € 450,-

MELD JE AAN

Programma

Nederlandse wijndrinkers consumeren jaarlijks 3,6 miljoen liter wijn. Dat staat voor 4,8 miljoen flessen wijn van 75cl. Per hoofd van de bevolking (15+) drinken we jaarlijks 24,5 liter (ca. 32 flessen) wijn. Hiermee staat Nederland wereldwijd in de top 10! En toch zullen veel wijnliefhebbers nog niet tot nauwelijks Nederlandse wijn hebben gedronken. Ze kunnen mooie verhalen vertellen over wijnen uit de Bourgogne of Bordeaux, maar drie Nederlandse wijndomeinen noemen is vaak een onmogelijke opgave. WTOL wil daar verandering in brengen.

Nederlandse wijn zijn echt goed!
Allereerst omdat professionele Nederlandse wijnmakers dat verdienen, maar ook omdat we zien dat wijnen uit Nederland vaak kwalitatief erg goed zijn. Bovendien zijn er een aantal veelbelovende ontwikkelingen en kansen voor de wijnindustrie. En niet in de laatste plaats vanwege de grote gastronomische toepasbaarheid. Veel toprestaurants hebben daarom gelukkig ook Nederlandse wijnen op hun wijnkaart staan. Het doel is daarom om de kennis van wijnliefhebbers -en professionals op het gebied van Nederlandse wijn te vergroten.

De WTOL Wijncursus Nederlandse Wijn

De WTOL Wijncursus Nederlandse Wijn bestaat uit vier lesmodules (van drie uur). De cursus in praktisch ingericht en de theorie wordt afgewisseld door het proeven van verschillende wijnen. Vanzelfsprekend brengen we een bezoek aan een wijngaard in Nederland om te zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

2023

Avondopleiding:
Aanvang: 19.00 uur – 22.00 uur. (*Lesdag 3 in de wijngaard 13.00 – 17.00 uur.)
Lesdagen: 25 september – 2 oktober – 9 oktober (Domein Holset Limburg) – 16 oktober
Locatie: Houten (Sleepboot 2, 3991 CN Houten)
Docent: Maarten Droffelaar (Register Vinoloog)

2024

Avondopleiding:
Aanvang: 19.00 uur – 22.00 uur. (*Lesdag 3 in de wijngaard 13.00 – 17.00 uur.)
Lesdagen: 22 januari – 29 januari – 5 februari (Domein Holset Limburg) – 12 februari
Locatie: Houten (Sleepboot 2, 3991 CN Houten)
Docent: Maarten Droffelaar (Register Vinoloog)

Licentie duur E-learning: De duur van de licentie van het E-Learning programma is 4 maanden. Na deze periode stop de licentie automatisch.

 

Voor wie is deze wijncursus Nederlandse wijn?
Heb je serieuze wijnambities? Je bent dan bij ons op het juiste adres! De cursus Nederlandse wijn is een wijnopleiding voor zowel mensen die wijn als hobby hebben en een serieuze wijnopleiding willen volgen als voor mensen die beroepsmatig een wijnopleiding willen volgen. Een perfecte wijnopleiding voor iedereen met serieuze wijnambitie!
 

Waarom aanmelden?

 • Je leert over de ontwikkelingen in de Nederlandse wijnbouw.
 • Je leert over de verschillende druivenrassen die in Nederlandse wijngaarden staan aangeplant en hoe die in het Zuiden van Nederland vaak afwijken van die in meer Noordelijke wijngaarden.
 • Je leert over de enorme uitdagingen waar Nederlandse wijnboeren voor staan bij het telen van druiven (klimaat, bodem, biologisch/biodynamische wijnbouw en meer)
 • Je leert over de verschillende moderne technieken die door wijnmakers worden gebruikt om wijn te maken (wilde gisten, rijping op hout, rvs of beton en meer)
 • Natuurlijk proef je heel veel Nederlandse wijnen van verschillende gepassioneerde wijnmakers.
 • We bespreken de gastronomische inzetbaarheid van Nederlandse wijn en waarom heel veel toprestaurants in Nederland deze wijn op de kaart hebben staan.

Wil je je inschrijven ? Je moet kunnen aantonen dat je een goede basisopleiding (niveau 2 ) met succes hebt afgerond. Als bewijs daarvan worden o.a. beschouwd: SVH Wijn niveau 2, alle andere vooropleidingen met erkende examens die voldoen aan het kennis niveau, SWEN niveau 2, WSET level 2 (Advanced), SDEN 2 en MBO ROC en/of hotelschool met erkend  diploma. Maar ook voor bezitters van een SVH Wijn 3 -diploma of sommelier-vinologen is dit zeer interessant. Heel veel wijnen proeven en heel specifiek kijken naar de omstandigheden in Nederland, met veel aandacht voor zaken die in andere opleidingen weinig aandacht krijgen, is voor iedere wijnliefhebber een bron van leuke, spannende nieuwe informatie.

Wat kun je er mee na deze cursus? 
    √ Zelfverzekerd kun je advies geven over Nederlandse wijn!
    √ Je kunt de belangrijkste druivenrassen herkennen!
    √ Je weet het verschil tussen wijnen te benoemen!
    √ Verkoop van wijn stijgt door de opgedane kennis!

  

MODULE 1 

 • Geschiedenis van wijnbouw in Nederland
 • Bodem types in Nederland (löss/klei/zand/kalk)
 • Waterdoorlatendheid, structuur, voedingsstoffen in de bodem
 • Klimaat (neerslag, droogte, luchtvochtigheid, zonuren)
 • Onderstokken
 • Druivenrassen, hybrides
 • Wijnwet

MODULE 2 

 • Aanleg wijngaarden (afstanden, geleidingssystemen, expositie, locatie)
 • Levenscyclus van de wijnplant
 • Werkzaamheden in de wijngaard (groene werkzaamheden, preventieve of curatieve bestrijding, bodembedekkers)
 • Oogsten (bepaling oogstmoment, fysiologische -en fenolische rijpheid)
 • Wijnstokziekten (schimmels, bacteriële infecties, parasieten)
 • Biologische -of biodynamische wijnbouw, integrated pest management.

MODULE 3 

 • Vinificatie: koele inweking, gebruik gisten (wilde gisten, saccharomyces, pied de cuve, temperaturen)
 • Fermentatie (duur, temperaturen), persen/kneuzen (aflopen, perswijn), zwavelen (estaan)
 • Rijping (houten vaten, inox, betonnen eieren, sur lie)
 • Specifieke vinificatietechnieken 
 • Botteling en afsluiting
 • Etiket

MODULE 4 

 • Actuele ontwikkelingen in de Nederlandse wijnwereld.
 • Wijn en gezondheid
 • Alcoholarm/Alcoholvrij
 • Toekomst van de wijnindustrie en de rol van de overheid
 • Wijn en spijs
MELD JE AAN

VEELGESTELDE VRAGEN

Iedere Nederlander kan vanaf 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Helaas heeft de overheid besloten het STAP-budget te eindigen vanaf september 2023. 

Helaas heeft de overheid besloten het STAP-budget te eindigen vanaf september 2023.

SVH staat voor: Stichting Vakbekwaamheid Horeca.
SVH heeft als kerndoel het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca. Samen met partners uit het horecaonderwijs en bedrijfsleven ontwikkelt SVH (digitale) leermiddelen en lesmethodes voor het (mbo-)onderwijs, opleiders en ondernemers. SVH waarborgt kennis door het afnemen van examens en geeft inzicht in het opleidingsaanbod voor de horeca. Zo leveren zij een bijdrage aan de aansluiting van het horecaonderwijs op het bedrijfsleven, dragen we bij aan vernieuwing en vergroten wij de vakbekwaamheid in de branche. www.svh.nl
Professionele Opleidingen
De vraag naar educatie neemt sterk toe, omdat steeds meer mensen meer willen weten. Naast onze praktijkopleidingen gebruiken wij moderne digitale leermethodes zoals E-learning, Game-learning en Mobile learning.
Onderstaand een overzicht van de verschillende kennisniveaus:
– Niveau 1 (Basis)
– Niveau 2 (Half gevorderd)
– Niveau 3 (Gevorderd)
– Niveau 4 (Expert)

SVH is een onafhankelijke organisatie en hecht veel waarde aan transparantie en betrouwbaarheid. Daarom hebben zij de Stichting Examenkamer gevraagd extern toezicht te houden op alle examens van SVH. 

De Stichting Examenkamer is een onafhankelijke instelling die toezicht houdt op beroepskwalificerende en/of functiegerichte examens. De Examenkamer heeft verschillende audits uitgevoerd en geconstateerd dat de SVH examens voldoen aan de gestelde eisen. 

Zo zorgen wij ervoor dat de kwaliteit van jouw SVH certificaten en diploma’s extra wordt gewaarborgd.

Game learning, dat is leren door vermaak, zou je ook kunnen zeggen. Door informatie en/of vaardigheden in spelvorm aan te bieden, maken we leren, ontdekken en ervaren leuk. Je blijft gemotiveerd en de opgedane kennis beklijft beter. Je kunt in je eigen tempo kennis verzamelen en ervaring opdoen. Het E- learning│Game Learning bevat een unieke leermethode. Het programma is opgebouwd uit kennis, inzicht en toepassing. Het kan daarom best lastig zijn om de vragen te beantwoorden. Ik raad je daarom aan om eerste de lessen goed te doorlopen en daarna pas de vragen te beantwoorden.

SVH, SDEN en WSET zijn geen opleidingen maar examen niveaus van drie onafhankelijke organisaties. Wijncursussen vind je tegenwoordig op ieder hoek van de straat, het is juist van belang dat je een erkende opleider vindt die aansluit bij jouw wensen. Doordat de WSET internationaal de grootse organisatie is voor wijnopleiding wordt deze vaak ten onrechte gezien als internationaal erkende opleiding. Inhoudelijk blijft de opleiding sterk achter ten opzichte van SVH en SDEN, die overigens beide wel een branche-erkenning hebben met internationale allure.

Theoretische en proefkundige kaders.
Voor zowel de examens van SVH als van de SDEN gelden theoretische en proefkundige kaders. Voor de SVH-examens geldt een plus, dat wil zeggen extra inhoud op praktische toepasbaarheid. Die extra inhoud heeft betrekking op alles wat een medewerker in de horeca moet weten binnen bepaalde functies om een goed advies aan de gast te kunnen geven. Maar ook de hobbyist thuis, die meer wil weten van wijn en spijs.

Neen dat is niet verplicht! maar… een succesvolle cursus/training of opleiding dient te worden bekroond met een betekenisvol diploma, het onomstotelijke bewijs dat je een bepaald kennisniveau hebt. Onder het kopje examens in het hoofdmenu vind je de verschillende datums voor het officiële SVH examen. Voor meer informatie over examens zie ook SVH.nl 

Wanneer je ondernemer bent, dan zijn studiekosten zijn 100% aftrekbaar. Aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld de cursuskosten, kosten van (les)materialen die je nodig hebt voor je studie. En in sommige gevallen ook andere kosten. Of de kosten zakelijk of privé aftrekbaar zijn hangt af van jouw situatie. Ben je ondernemer (eenmanszaak of VOF) dan zijn de kosten 100% aftrekbaar. Voor privépersonen en BV’s gelden andere regels.
Vanaf 1 maart 2022 komt het Stap-budget.nl hiervoor in de plaats. Kijk voor de actuele regels rondom aftrek van studiekosten op www.belastingdienst.nl
Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar maar er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste voorwaarden zijn:
1) De studiekosten die je maakt dienen verband te houden met het verwerven van je inkomen.
2) Je kunt met deze wijnstudie een betere positie verwerven binnen het bedrijf waar je werkt.
Vanaf 1 maart 2022 komt het Stap-budget.nl hiervoor in de plaats.
Kijk voor de actuele regels rondom aftrek van studiekosten op www.belastingdienst.nl
Heb je een klacht?
Heb je een klacht over onze dienstverlening , dan leg je deze voor aan directie  van de WTOL Academy BV. Wij doen onze uiterste best om uw klacht naar tevredenheid op te lossen. Zie ook onze algemenen voorwaarden 
Omschrijving van jouw klacht
Geef in de brief of per mail duidelijk aan wat de klacht is en/of waarom je niet tevreden bent met de oplossing. Vermeld altijd je persoonlijke gegevens en rekeningnummer. Je  brief kun je sturen naar: Klik hier
Reactie binnen 6 weken
De directie van de WTOL Academy BV streeft ernaar zo snel mogelijk schriftelijk te reageren. Je ontvangt uiterlijk binnen 6 weken een reactie.
Niet eens met antwoord directie
Ben je het niet eens met de reactie van de directie? Dan kun je je wenden tot de rechter. In bepaalde gevallen kun je je wenden tot de geschillencommissie.
Uitspraak bindend
De uitspraak van de Geschillencommissie voor jou en voor de WTOL Academy BV is bindend. De Geschillencommissie brengt voor behandeling van een geschil kosten in rekening. Voor meer informatie neemt je contact op met de Geschillencommissie.
Laat hier je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met jou op.
Je kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur. We staan je graag te woord.