Dinsdag 25 april – Het team van WTOL-Academy was al vroeg in Zoetermeer op het hoofdkantoor van onze partner SVH, om nog enige voorbereidingen te treffen voor de 0,0% alcohol discussiepanel. De cameraploeg had al het filmmateriaal geïnstalleerd, zodat het discussiepanel en de sprekers goed in beeld zouden komen voor de registratie van de gehele ochtend. Ricardo Eshuis, directeur van SVH, heeft het welkomstwoord voor zijn rekening genomen. Hij benoemde de uitdagingen betreffende alcoholvrije dranken in relatie tot de horeca, maar zeker ook tot de overheid en over hoe het verdienmodel van alcohol steeds verder onder druk komt te staan en daarmee het belang van 0.0% als verdienmodel juist gaat toenemen.

Charles van Goch eigenaar van NabLab (No Alcohol Beverages, Low Alcohol Beverages) was de dagvoorzitter met als sidekick Iva van Duijvenbode (WTOL-Academy, stagiaire vanuit Hotelschool The Hague) en introduceerde onze sprekers: Marcel van Wolferen van The Trading House, Frank Donker van United Drinks en Tijn Elferink, gezondheidsjournalist en schrijft voor het AD en NU.nl. Een zeer deskundig aantal sprekers, die weten waar ze het over hebben.

Marcel van Wolferen is al sinds 1976 in de horeca actief. Toen nog als gymnasiast in de afwaskeuken, maar al gauw als kok / ober tijdens zijn studie aan de UvA. In 1979 begon hij met een studentencateringservice en vanaf toen is het ondernemen nooit meer opgehouden. Wat zijn grote interesse heeft, is de enorme ontwikkeling die onze eet- en drinkcultuur de afgelopen 45 jaar heeft doorgemaakt. En zijn rol daarin, die er altijd een van nieuwsgierigheid en de wil om de ontwikkelingen te kunnen duiden en begrijpen, is geweest.  Met nu vooral de transitie naar een duurzame, circulaire voedselketen en daarbij NO/Low Alcohol als voornaamste aandachtsgebied heeft.

Frank Donker heeft gestudeerd aan de Hoge Hotelschool Maastricht. Hij heeft voor bedrijven gewerkt als Wijnkoperij Ockhuysen, Walraven & Sax, Sligro en LFE (100% dochter van het Franse wijnbedrijf Castel Groupe) en is sinds 2020 Global Wine Consultant. Frank is ook nog docent bij de wijnacademie sinds 2006 en we kennen hem als een fijn mens, genieter van het leven, hij heeft een dochter op de hotelschool gehad en hij staat altijd klaar voor anderen en heeft een olifanten geheugen en een enorm netwerk in de wijnsector.

Tijn Elferink is gezondheidsjournalist voor AD en NU.nl. Hij strijdt tegen alle onjuiste informatie over gezondheid. Waarom blijven mensen denken dat rode wijn gezond is? Waar komen mythes vandaan? En wie houdt ze in stand?

Nadat de sprekers hun standpunten hebben gedeeld met alle deelnemers, over hoe zij staan tegenover de No/Low alcohol industrie, zijn ze met onze dagvoorzitter Charles van Goch aan tafel geplaatst om 3 stellingen te bediscussiëren. Dit heeft hele interessante informatie, maar toch ook verdere vraagstukken opgeleverd. Interessant!

Na de lunch zijn we gelijk over gegaan naar de lancering van de naam van de nieuw ontwikkelde cursus van WTOL-Academy, geschreven door Elisabeth Griep van WTOL Academy. De opleiding is geschreven voor iedereen in de hospitality branche met topics als 0,0% wine, beer, mocktails, maar zeker ook hoe doe je je sales, marketing, presentatie & promotie. Zeer leerzaam voor iedereen!

Speciale dank aan
Graag willen wij Ricardo Eshuis, Charles van Goch, Marcel van Wolferen, Frank Donker en Tijn Elferink bedanken voor jullie kennis en input op deze waardevolle dag. Uiteraard Elisabeth Griep voor het ontwikkelen van de cursus. Ook onze dank voor de merken Ginamis, Pinkyrose, United drinks & The Trading House, zodat we diverse 0,0% Gin, wijn en heerlijke no-alcohol dranken konden proeven en last but not least alle deelnemers en cameraploeg, een welgemeend dank je wel, namens het hele team van WTOL-Academy.

Maar wat is nu de naam van de nieuwe opleiding? 
We hebben heel wat namen bedacht, maar we wilden heel graag de deelnemers laten meebeslissen over de uiteindelijke naam. Tijdens een Kahoot hebben we laten kiezen uit de 6 beste namen.

60% van alle deelnemers koos voor de naam: Power of Zero.

Meer informatie over deze opleiding