Tijdens zijn wijnstudie zat Marcel van de Wiel, oprichter en eigenaar van TasteOnline, met een hele stapel proefformulieren. Wat doe ik ermee en wat kan ik ermee was zijn gedachte? Iets terugzoeken in de stapel was nou niet direct makkelijk. Welke wijnen hadden een hoog zuurgehalte? Welke Spaanse wijnen hebben een fris smaaktype? Welke aromakenmerken zijn te herkennen in wijn van de druif tempranillo? Vragen die opkomen om voor je examen nog eens te doorlopen. Je proeft tijdens een opleiding tot vinoloog of zytoloog/bieroloog al gauw zo’n 300 tot 500 wijnen of bieren. De mogelijkheid om later in het leerproces formulieren terug te kijken en daarin iets makkelijk terug te vinden levert vooral frustratie op.

Online systeem
Deze frustratie is omgezet in een online systeem om al je proefnotities makkelijk in te vullen, te bewaren en vooral te gebruiken. Bovenstaande vragen zijn in het systeem met enkele klikken terug te vinden.

Het digitale proefformulier is beschikbaar op niveau SVH/SDEN 1 – SVH/SDEN 2 – SVH/SDEN 3 – SVH/SDEN 4 niveau. Op dit moment zijn formulieren voor wijn en bier beschikbaar. Maar er zijn volop mogelijkheden om dat nog uit te breiden, zodat voor iedereen die regelmatig proeft, hobbymatig of professioneel, een geschikt formulier kan vinden.

Alle proefformulieren overzichtelijk online
Wijntraining Online directeur Ruud Weterings (één van de eerste opleiders die het systeem heeft omarmd):Kleur, geur, smaak, extra’s en toepasbaarheid zijn nu voor ieder niveau overzichtelijk en gedetailleerd online beschikbaar. Dat maakt het invullen en bespreken tijdens een praktijkles of proeverij al erg makkelijk. Bovendien kun je makkelijk en overzichtelijk elk formulier snel inzien en direct openen om te bewerken. Dit initiatief sluit geheel aan bij onze activiteiten”.

Smaakprofiel op basis van je proefnotities
De grote hoeveelheid geproefde wijnen/bieren maakt echter meer mogelijk. Daarom is er voor zowel wijn als bier een smaakprofiel toegevoegd, waarbij op basis van je bevindingen en persoonlijk oordeel een smaakprofiel berekend wordt. Het smaakprofiel laat voor een aantal kenmerken zien wat voor jou belangrijk is in de betreffende wijnen/bieren.

Doordat voor aantal kenmerken direct informatie beschikbaar is en er gezorgd wordt voor een gestructureerde manier van werken tijdens het proeven voor het invullen wordt leren, ontdekken en ervaren leuk. De gebruiker oefent in eigen tempo zijn proefvaardigheden en blijft gemotiveerd, zo beklijft de opgedane kennis beter. TasteOnline draagt bij aan het optimaliseren van de (proef)leerervaring.

Makkelijk je proefnotities maken? Alles gestructureerd bij elkaar, met extra functies? Maak nu een gratis account aan!  Ook voor opleiders is een overzichtelijk en makkelijk te gebruiken systeem ontwikkeld. Meer informatie: www.tasteonline.nl