Interview Patricia van Wensveen (Student SVH Vinoloog/Sommelier opleiding)

Wat vond je van Zuid Afrika als bestemming voor een wijnreis?
Echt fantastisch! Het is natuurlijk wel ver weg, maar je bent er ook een tijd. Er zijn zoveel Zuid- Afrikaanse wijnen hier verkrijgbaar, dus een wijnreis is eigenlijk heel logisch daar naar toe. En daarnaast is het echt een verschrikkelijk mooi land. 

Wat was het hoogtepunt van de reis?

Dat is een lastige. Bijna alles was een hoogtepunt! Op wijngebied was het toch wel het bezoek aan Hamilton Russell. Daar heb ik echt met open mond rond gekeken, na een rondleiding op zijn landgoed, zijn we gaan lunchen bij hem thuis. Ook heeft hij op zijn estate een school voor kinderen van zijn medewerkers. Heel bijzonder!  Ook Iona was heel leuk en zeer boeiend.  Maar ook Boschendal op de eerste dag. Een heerlijke rustige wen dag met een picknick op de estate! Er is toch iets met een Boschendal picknick in Nederland op 27 augustus ?
Op niet wijngebied was het walvis spotten en de safari Magisch!!

Denk je dat je veel geleerd hebt van de reis?
Heel veel. Ik heb geleerd dat ze in Zuid-Afrika hele slechte wijn kunnen maken, maar ook echt zeer goede wijn!  Ze zijn best bescheiden en/of onzeker misschien? Ze vergelijken hun wijn allemaal met Franse wijn, en dat is echt zonde, want er zitten zulke goede wijnen tussen, dat is gewoon Zuid- Afrikaanse wijn. Ze mogen trots zijn op hun karakter van de wijnen die ze produceren.  Je leert en proeft vooral wat zon met wijn kan doen, dat het klimaat echt invloed heeft in de verschillende delen van Zuid Afrika, dat verschil kun je gewoon proeven. 

Hoe heb je de organisatie van WTOL ervaren?
prima! Ik heb hier Fabienne ontmoet en er was een gelijk een klik.  Ruud ken ik al wat langer, en daar kan ik prima mee door 1 deur (moet ie wel z’n buik even inhouden). Zelf vind ik regelen ook leuk, dus ik bemoei me nog wel eens ergens mee, maar dat ging prima.  Zo’n eerste keer is toch altijd even aankijken hoe het loopt, en dat gaat wel eens mis, maar er werd overlegd met de groep, als we iets zouden missen, of als we het ergens heel leuk hadden kregen we de keuze, blijven of verder gaan. Het was voornamelijk heel gemoedelijk.  Er was een plan, en zoals overal wijk je er wel eens van af of loopt het niet helemaal als gepland, maar dat werd goed opgelost!

Daarnaast was de groep ook gewoon echt heel leuk! Bijna iedereen kende elkaar al van de eerste keer toen de reis werd afgebroken (IN zuid Afrika) door Corona. 

Zou je mensen aanraden om mee te gaan met WTOL naar Zuid-Afrika?

JA!! Echt ja.  Tuurlijk, het is op papier best een prijzige reis, maar het is het echt meer dan waard! Ik zou hem zo nog een keer doen! En ik weet zeker dat ik dan weer dingen ontdek en proef die ik toen niet heb ontdekt.   Echt nogmaals, als je de kans hebt, DOEN!

Meer informatie over deze wijnstudiereis inclusief safari (5 nov – 14 nov 2023)