Door Jan-Willem van der Hek: Voor het vinologen examen maar ook voor mijn master sommelier examen is het examen blindproeven vaak de lastigste horde. Theorie is zwart-wit je weet het antwoord of niet. Met het identificeren van wijn is dit helaas niet het geval. De moeilijkheid hierin komt door het feit dat je voor het proeven meerdere zintuigen nodig hebt, je neus, mond en ogen. Maar ondanks dat je alle zintuigen nodig hebt om een wijn te identificeren, zonder je hersenen zal je het proefexamen niet halen.

Crime Scene Investigator
Als proever ben je een Crime Scene Investigator, je kent ze wel van de bekende TV serie op TV. Jou taak is om doormiddel van je zintuigen al het bewijs uit de wijn te halen en dit te koppelen aan een dader, of in dit geval de juiste wijn. Door objectief en gestructureerd te werken en je verstand te gebruiken is de kans op succes het grootst.

Klinkt logisch toch? Toch werkt het in de praktijk vaak anders en dat heeft vooral te maken met de gretigheid van de proever want die wil zo graag een schuldige wijn aanwijzen die erin het glas zit. Zo graag dat hij de schuldige aanwijst op basis van één klein stukje bewijsmateriaal.  Ik ruik boter, boter hoort bij chardonnay en er staat chardonnay tussen de meerkeuze antwoorden, yes door naar de volgende wijn!’

Neem alle bewijsstukken mee!
Als CSI wijnproeven is het van belang alle bewijsstukken mee te nemen voordat je tot conclusies over gaat. Het allerbelangrijkste is hierbij de structuur van de wijn: zuren, alcohol, rijpheid fruit, tannines, complexiteit en afdronk.  Wanneer je al je bewijs bij elkaar hebt verzameld ga je je hersenen gebruiken en ga je jezelf vooral vragen stellen. Begin bij het kijken van de meerkeuze antwoorden en stel jezelf de vraag wat je verwacht qua structuur van deze wijnen. Daarna ga je de vraag stellen welke wijn het beste matchtmet je bewijsmateriaal. Stel hierbij ook de vraag waarom een keuze het niet is, noem het alibi’s checken, zo ga je namelijk alles na en heb je al het bewijs om de juiste dader aan te wijzen!

Jan-Willem verzorgt de organoleptische wijnlessen aan de SVH Vinologen Opleiding van de WTOL Academy. Op 17 juni verzorgt hij tevens een examentraining. Je kunt je hiervoor aanmelden, ook wanneer je nog geen deelnemer bent en gewoon nieuwsgierig bent naar de SVH Vinologen Opleiding. 17 juni SVH Vinoloog examentraining.