Door: Vincent Bakker – Je kan er zo wel een paar bedenken. Op welke temperatuur serveer je een witte wijn? of welk glas is het beste voor Champagne? Hoel lang kan ik een fles wijn bewaren? En zo kan ik nog wel doorgaan. Op al die vragen kan ik je een antwoord geven. Echter op elke vraag zijn er weer talloze uitzonderingen te bedenken. Des al niet te min wil ik op deze 3 vragen alvast dieper ingaan / een antwoord geven.

Op welke temperatuur serveer je een witte wijn?
De beste temperatuur voor witte wijn bestaat niet! De beste temperatuur voor een bepaalde witte wijn wel. Neem bijvoorbeeld een mooi witte Bourgogne -Chassagne Montrachet of een Rully uit het meer zuidelijk gelegen Bourgogne gebied. Dit zijn witte wijnen gemaakt van de Chardonnay die tevens houtrijping gehad hebben. Vaak nieuw eiken en soms gebruikt. Het zijn in ieder geval witte wijnen die tussen de 10 en de 14 graden eigenlijk het best tot zijn recht komen. Kouder geserveerd verlies de wijn vele nuances en te warm geserveerd heb je kans dat de wijn te log overkomt. Aan de andere kant kan je simpelere wijnen juist weer goed koud serveren. Hoe kouder de wijn, hoe minder nuances.  Conclusie serveer simpele wijnen  koeler dan  complexere wijnen.

Tip : Haal de Bourgogne een half uur van te voren uit de koelkast en zet hem niet meer terug! Ondervind de verschillen als hij langzaam warmer wordt.

Welk glas is het beste voor Champagne?
Vooropgesteld dat de champagne coupe uit is (wel makkelijk voor een feestelijke champagnetoren),de originele flûte zich op het randje van de afgrond bevind en ik persoonlijk een witte wijnglas vaak net iets te veel van het goede vind. Is de nieuw ontwikkelde champagne glas de uitkomst. Net iets breder van onder, taps toelopend voor het aroma. Conclusie De nieuwe Champagne glazen mogen niet in je kast ontbreken.

Tip: heb je een champagne of mousserend wijn met een zogenoemde “agressieve” bubbel schenk deze in een iets breder glas dan gaat de intensiteit van de bubbel weg en komt hij vaak wat toegankelijker over.

Hoe lang kan je een wijn bewaren?
Hier zijn talloze antwoorden op te geven. Het enige juiste antwoord is “oneindig” maar… wordt de wijn er ook beter van? Richtlijnen die ik je mee wil geven is: De meeste wijnen uit de Nederlandse supermarkt zijn gemaakt om gelijk te nuttigen (vaak max. 1 a 2 jaar na oogstjaar). In het restaurant kun je het natuurlijk gelijk vragen. Conclusie Je kan vele wijnen bewaren echter worden ze niet altijd beter op. Er zijn veel meer  wijnen die je juist niet moet bewaren.

Tip: heb je een rode wijn die stroef en gesloten overkomt het kan zijn dat die meer rijping nodig heeft. Je kan deze fles enkele jaren bewaren of iets meer lucht geven door te karafferen. Hierover volgende keer meer.

Zoals je ziet zijn er geen eenduidige antwoorden en talrijke uitzonderingen. Zelfs de meeste antwoorden die gegeven zijn kunnen nog veel verder uitgediept worden.  Daarnaast heb ik de belangrijkste factor buiten beschouwing gelaten; Dat ben jij! Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren voor temperatuur, glaswerk en smaak.

Heb je nog een vraag laat het mij weten in onderstaand commentaar veld.

Wil je meer weten over wijn Download dan de GRATIS video workshop.