Ik bladerde door wat oude proefnotities ter voorbereiding op mijn vinologen les. Talloze omschrijvingen en flarden van teksten, probeer ik tussen een hele stapel proefformulieren, mijn notities over een bepaalde wijn terug te vinden. Dat moet beter kunnen hoor ik mezelf zeggen!

Het digitale proefformulier
Samen met Drs Marcel van de Wiel heb ik deze frustratie nu omgezet in de ontwikkeling van een online systeem om je proefformulieren gemakkelijk digitaal in te vullen, vast te leggen en te gebruiken. Het digitale proefformulier is beschikbaar op niveau basis t/m vinoloog.

Wat levert het invullen van de proefformulieren je eigenlijk op?
In eerste instantie is dat het overzicht van al je formulieren. Een overzicht waarbij je elk formulier snel kunt inzien en direct kunt openen om te bewerken. Dat maakt het tijdens een proeverij, invullen en bespreken van een serie geproefde wijnen, al erg makkelijk.

Je proeft tijdens een wijnopleiding veel wijnen met de mogelijkheid om later deze formulieren terug te kijken en bepaalde groepen te selecteren. Het digitale proefformulier maakt het makkelijk om het te blijven gebruiken tijdens het leerproces en daarna. Die grote hoeveelheid geproefde wijnen maakt echter meer mogelijk. Daarom is er een smaakprofiel toegevoegd. Voor wijn is het smaakprofiel gesplitst in een smaakprofiel rood, wit en rosé.

Kunstmatige intelligentie software
Er is voor zowel wijn als bier een smaakprofiel toegevoegd waarbij algoritmen (kunstmatige intelligentie software) resultaten berekenen en deze weer doorvertalen naar een grafisch overzicht, een zo genaamd smaakprofiel. Het smaakprofiel laat voor een aantal kenmerken zien wat voor jou belangrijk is in de betreffende wijnen/bieren.

Door informatie en/of vaardigheden overzichtelijk aan te bieden, maken we leren, ontdekken en ervaren leuk. De gebruiker oefent in eigen tempo en blijft gemotiveerd, en de opgedane kennis beklijft beter.

Maak een GRATIS account aan!
Makkelijk je proefformulieren invullen? Alles bij elkaar, met extra functies? Maak nu een gratis account aan!  Ook voor opleiders is een overzichtelijk en makkelijk  te gebruiken systeem ontwikkeld. Meer informatie: www.tasteonline.nl