Een fabeltje of niet? Ik wil hier graag de (on)zin uiteenzetten. En goede wijn kost meer… dat is waar, maar dat wil nog niet zeggen dat deze wijn ook lekker is.

Veel mensen proeven vaak met de oren en hobbelen achter trends, medailles en recensies aan. Al moet ik bekennen dat een groot deel van het beleving over wijn vaak tussen de oren zit.

Dure wijn heeft vaak te maken met de vraag en het aanbod. Is de vraag hoog en het aanbod laag dan zal een producent zijn prijs veelal opschroeven. Denk maar aan producenten in de Bourgogne en Bordeaux. Maar zijn veel wijnen dan echt te duur? Jazeker!

Het heeft veel te maken met de (internationale) vraag. Denk vooral aan de VS en China. Een van de bekendste wijnen met een (te) hoge vraag en een beperkte aanbod is het befaamde Chateau Petrus. Een wijn uit de Pomerol streek in Bordeaux. Hemels lekker, prijswaardig en garant voor memorabele momenten. Die naar gelang zijn leeftijd verschillende smaaknuances laat zien, maar de eerste jaren van zijn leven eigenlijk nog niet te drinken is. Een gemiddelde fles kost tussen de 4000 a 5000 euro in een restaurant.

Gelukkig zijn er genoeg echte ambacht lieden… producenten die betaalbare wijnen maken en ook rekening houden met bodem, klimaat en druif. (Terroir). Lage opbrengsten per hectare hanteren door tijdig te snoeien en selectie in de wijngaard. Ook kan de leeftijd van de wijnstokken hierin een rol spelen. Hou ouder de stok hoe minder de opbrengst, maar hoe hoger de kwaliteit van de wijn. Het is juist een uitdaging om hier de pareltjes in te vinden.

Conclusie is dat dure niet altijd lekker hoeft te zijn. Een fabeltje dus! Een goede wijn kost wel meer geld en is arbeids intensiever. Een goede wijn heeft diepte breedte en lengte. De breedte van een wijn laat zich zien in de meer smaaknuances die je kan proeven en ruiken. De diepte zegt meer over de concentratie van de wijn. En de lengte. Dat is de beleving die soms wel ellenlang door kan gaan.

Wil je meer weten over wijn, misschien ben je wel nieuwsgierig geworden neem dan eens een kijkje in ons E-Learning programma Klik dan hier voor meer informatie

Of Download onze GRATIS Video workshop Klik dan hier voor meer informatie