Op 20 juni 2019 is er weer een SVH Vinoloog | sommelier examen (niveau 4) afgenomen. Het betreft de vijfde lichting Vinologen die na een jaar intensieve studie aan de de WTOL Academy op zijn gegaan voor de drie afzonderlijke module examens van het SVH. Kerndoel van het SVH is het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca en alle branches waarin wijn van belang is. Samen met partners uit het onderwijs, politiek en bedrijfsleven stelt SVH kwaliteitseisen voor de branche vast.

Onze leermethode is zo ingericht dat online theorie en offline praktijk elkaar in een goede mix versterken. Daarmee voorzien we in een grote behoefte. Wij streven ernaar de Nederlandse wijnkenner tot de beste specialist van Europa te maken. In de afgelopen jaren is onze aanpak een succesformule gebleken voor vele studenten van middelbare scholen, verschillende hotelketens en wijnimporteurs. Het SVH Vinologen diploma (Niveau 4)  is ontwikkeld in samenwerking met de horecabranche en worden erkend door alle belangrijke branchepartijen. Voor de kandidaten betekent dat: een diploma met waarde voor de arbeidsmarkt

Het examen SVH Vinoloog bestaat uit drie onderdelen. 

  • Examen SVH Vinoloog, Theorie A.
  • Examen SVH Vinoloog, Theorie B.
  • Examen SVH Vinoloog, Organoleptisch examen.

Examen SVH Vinoloog, Organoleptisch examen
Voor het Organoleptisch examen moet de kandidaat twaalf verschillende wijnen proeven. Over de wijnen in glas 1 t/m 8 worden meerkeuze vragen gesteld. Bij deze meerkeuze vragen gaan acht vragen over welke wijn in het glas geschonken is en worden vier vergelijkingsvragen gesteld waarbij de kandidaat wijnen met elkaar moet vergelijken. Ook moet de kandidaat 8 gerechten omschrijven die passen bij de geschonken wijnen. De kandidaat moet voor de wijnen in glas 9 t/m 12 een proefnotitie maken. 

Examen SVH Vinoloog, Theorie A
Het examen bestaat uit 80 meerkeuzevragen. De kandidaat krijgt 90 minuten de tijd om het examen te maken. 

Examen SVH Vinoloog, Theorie B
Theorie open vragen is verdeeld in drie opdrachten die weer zijn opgesplitst in subopdrachten. De kandidaat moet o.a. bij een viergangenmenu wijnen adviseren, waarbij rekening wordt gehouden met de wijn-/spijscombinatie en de wensen van de gast, een kleine wijnkaart opstellen op basis van een bedrijfsformule en huiswijnen noemen op basis van een bedrijfsformule.

De feestelijke diploma uitreiking zal plaatsvinden op 24 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. 

Wil je meer weten over de SVH Vinoloog | sommelier opleiding? Neem dan een kijkje op WTOL-Academy.nl