Naast de Nederlandse overheid heeft nu ook de Franse Minister van Volksgezondheid haar landgenoten diep in het hart getroffen, want alcoholhoudende drank is slecht voor de gezondheid. Maar is dat ook zo?

Waarom hebben sommige mensen langer leven?
15 jaar lang heeft Dr. Claudia Kawas en haar team van de Universiteit van California onderzocht waarom sommige mensen de leeftijd van 90-jaar en ouder in goede gezondheid bereiken. De studie begon in 2003 naar het antwoord op de eeuwenoude vraag: Waarom hebben sommige mensen langer leven?

Zij onderzochten de dagelijkse gewoontes van meer dan 1700 mensen die de leeftijd van 90 jaar en ouder hadden bereikt, Een aantal van deze gewoontes inbegrepen, koffie drinken, een praatje met de buren, het hebben van een positieve levenshouding, dagelijks minimaal 15 minuten wandelen en het drinken van wijn.

Dr. Kawas deelde haar bevindingen tijdens de American Association for the Advancement of Science jaarlijkse conferentie in Austin, Texas. Ze onthulde dat mensen die dagelijks ongeveer twee glazen bier of wijn per dag dronken, 18 procent minder kans op een vroegtijdige dood hadden dan geheel onthouders.

Degenen die ook nog elke dag minimaal tussen de 15 en 45 minuten aan lichaamsbeweging deden, had nog eens 11 procent lager risico. Bij het drinken van twee kopjes koffie gaf 10 procent een lager risico.

Honderdjarigen van de “Blue Zones” regio ‘ s van de wereld drinken regelmatig twee glazen wijn per dag om te ontspannen. Het drinken van één of twee glazen wijn, een gezonde maaltijd, fijn gezelschap en een dagelijkse een wandeling, kan de sleutel zijn voor een lang leven volgens de onderzoekers.

Download hier het E-Boek over Wijn & Gezondheid. “Past wijn in een gezonde levensstijl”