Op 24 september hebben weer drie kandidaten het SVH Vinoloog / sommelier diploma in ontvangst mogen nemen. De feestelijke diploma uitreiking vond plaats in de netwerklounge tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam. We mogen Helma Wortelboer, Soraya Carolus en Vincent Bakker feliciteren met het behaalde diploma. Het SVH Vinoloog /sommelier examen wordt door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) afgenomen.

Ricardo Eshuis (directeur SVH); “Kerndoel van het SVH is het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca en alle branches waarin wijn van belang is. Samen met partners uit het onderwijs, politiek en bedrijfsleven stelt SVH kwaliteitseisen voor de branche vast.De leermethode van WTOL is zo ingericht dat online theorie en offline praktijk elkaar in een goede mix versterken. Daarmee voorziet deze opleider in een grote behoefte in de horeca: online leren waarbij medewerkers kort van de werkvloer zijn maar wel goed worden opgeleid en begeleid naar het examen SVH Vinoloog / sommelier.”

Het examen SVH Vinoloog bestaat uit drie onderdelen.
Examen SVH Vinoloog, Theorie A.
Examen SVH Vinoloog, Theorie B.
Examen SVH Vinoloog, Organoleptisch examen.

Examen SVH Vinoloog, Organoleptisch examen.
Voor het Organoleptisch examen moet de kandidaat twaalf verschillende wijnen proeven.Over de wijnen in glas 1 t/m 8 worden twaalf meerkeuze vragen gesteld. Bij deze meerkeuze vragen gaan acht vragen over welke wijn in het glas geschonken is en worden vier vergelijkingsvragen gesteld waarbij de kandidaat wijnen met elkaar moet vergelijken. De kandidaat moet voor de wijnen in glas 9 t/m 12 een proefnotitie maken.

Examen SVH Vinoloog, Theorie A
Het examen bestaat uit 80 meerkeuzevragen. De kandidaat krijgt 90 minuten de tijd om het examen te maken.

Examen SVH Vinoloog, Theorie B
Theorie open vragen is verdeeld in drie opdrachten die weer zijn opgesplitst in subopdrachten. De kandidaat moet o.a. bij een viergangenmenu wijnen adviseren, waarbij rekening wordt gehouden met de wijn-/spijscombinatie en de wensen van de gast, een kleine wijnkaart opstellen op basis van een bedrijfsformule en huiswijnen noemen op basis van een bedrijfsformule.

Meer weten over de SVH Vinoloog opleiding.