Door Jan-Willem van der Hek: Op het moment van dit schrijven zitten er vinologen in spé voor mij drukdoende een proefexamen te maken. Ruiken, proeven, slurpen in een ge-air-conditionde ruimte met een heerlijke omgevingsgeur van wijn en alcohol. Een betere maandagochtend is er niet voor te stellen.

Gezonde dosis verstand helpt verder dan goed te kunnen proeven.
Veel mensen zeggen dat je om een wijnexamen te moeten halen je heel goed moeten kunnen proeven. Hiermee doelen ze vooral op dat je uit het glas haalt wat erin zit. Deels klopt dit maar wat mensen vaak vergeten is dat een gezonde dosis verstand je soms veel verder vooruit helpt dan goed te kunnen proeven. 

Puur door kennis
Het begint met het lezen van de vraag en de mogelijke antwoorden soms kan je zonder de wijn überhaupt te proeven het antwoord al geven. Puur door kennis. Een goede theoretische basis zorgt ervoor dat een vinoloog weet wat hij/zij van een wijn kan verwachten qua smaak. Vandaag beginnen we met een strakke ingetogen Sancerre en de keuze opties daarnaast zijn een riesling kabinett en een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika. Een kabinett zou restsuiker moeten hebben en de bij de Zuid-Afrikaan zou de geur uit het glas moeten spatten. Afstrepen en door naar de volgende wijn!

Maximaal 5 aroma’s
Om het proefexamen te halen is het als kandidaat van belang om tijdens het examen bij elke vraag de antwoorden door te nemen en jezelf de vraag te stellen wat verwacht ik van deze wijn. Als voorbereiding hiervoor zou je als kandidaat kunnen opschrijven welke wijnen je tijdens het proefexamen kan verwachten qua structuur en aroma’s. Doe dit kort en bondig maximaal 5 aroma’s en daarnaast de kapstok zoetgehalte, alcohol, zuren, tannines, complexiteit en afdronk. 

Think Benchmark
Vergeet hierbij niet de realiteit uit het oog te verliezen en denk aan typische wijnen die je echt kan krijgen tijdens het examen. Think Benchmark, streekeigen typische wijnen die een duidelijk en uitgesproken profiel hebben. In mijn volgende column gaan we het hier verder over hebben!

Jan-Willem verzorgt de organoleptische wijnlessen aan de SVH Vinologen Opleiding van de WTOL Academy.  Meer informatie SVH Vinologen Opleiding. 

Lees ook:

CSI Blind Wijnproeven