Door Jan-Willem van der Hek, docent aan de SVH Vinoloog opleiding. 

Waar het eerste halfjaar van de SVH Vinoloog Opleiding de focus lag op het trainen van de techniek van het blindproeven zijn we vandaag begonnen met echte werk, de examentraining. Nu ligt het voor de hand om te zeggen dat de een het gevolg is van het ander.  Maar er zijn genoeg kandidaten die geweldig een wijn kunnen ontleden maar de wijn niet aan de juiste druif kunnen koppelen. Anderzijds durf ik ook te zeggen dat er kandidaten zijn die een wijnexamen hebben behaald doordat zij enorm goed zijn in het intelligent afstrepen van de meerkeuzevragen. 

De les vandaag is geen makkelijke.
Er staan 12 wijnen voor ze op tafel die ze in eerste instantie zonder de vragen (lees: optielijst) moeten proeven.  Wanneer zij alle wijnen hebben geproefd krijgen zij de vragen lijst en kunnen ze aan de hand van hun proefnotities, de techniek die de kandidaten het eerste halfjaar hebben geoefend, de vragen invullen. 

Klinkt logisch toch?
Toch niet want, en ik spreek uit eigen ervaring, we proeven maar al te vaak naar een wijn toe. Met andere woorden we ruiken en proeven wat je hart hoopt dat het is in plaats van wat je verstand zegt wat het is. Het wordt geen gemakkelijke les vandaag en sommige kandidaten zullen het ervaren als wake up call. Ik zie het als de les die het verschil gaat maken net als de eerste keer fietsen zonder zijwielen. Want we weten allemaal dat je als je echt wilt leren fietsen de zijwielen er vroeg of laat echt eens vanaf moeten.

Wil je ook Vinoloog worden? 
Het diploma SVH 3 (of soort gelijk bijvoorbeeld SDEN 3) is een vereiste om te worden toegelaten tot de opleiding van Vinoloog (SVH Vinoloog niveau 4)  Je doet vooral praktische kennis op en leert om op een neutrale wijze wijnen te beoordelen. In de maand februari ontvangt iedere tweede aanmelding voor de SVH 3 opleiding 50% korting! Klik hier voor meer informatie. 

Jan-Willem is wijndocent en meervoudig beste Sommelier van Nederland.