Door Edo Kruidering: Een vast en onmisbaar onderdeel in de WTOL Vinologen opleiding is een bezoek aan een echt wijnbedrijf. Vaak zijn we te gast bij St Martinus in Vijlen maar deze keer mochten wij meekijken in de keuken van Ilse en Roelof Visscher van Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. (lees hier deel 1)

Druiven uit Friesland, Groningen.
Wat opviel was ook dat er de hele middag druiven binnen kwamen, aanhangers vol met prachtige rijpe druiven afkomstig uit : Friesland, Groningen en ga zomaar door. Dankzij de uitgebreide en grote koelruimte kunnen de druiven na ontvangst op 4 graden Celsius gekoeld en bewaard worden tot het moment dat ze verwerkt worden. Heel mooi was om alle stappen van het wijn maakproces te volgen.

Moderne pneumatische pers van binnen te bekijken.
De blauwe druiven gaan in de grote kuipen om in te weken.Ook hier mochten wij de verschillende stadia van de jonge wijn proeven: van net vergistend tot een al bijna uitvergiste wijn. Iedereen die wel eens in een wijnbedrijf is geweest heeft wel de mooie wijpersen zien staan maar vaak blijven die dicht.

Vandaag hadden we de uitgelezen mogelijkheid om een moderne pneumatische pers van binnen te bekijken : Neerlands wijnmakerij heeft twee persen: een grote met een capaciteit van 4500 kilo en een kleinere voor 1800 kilo druiven.  De wijnpers is ongeveer twee en half uur bezig om de druiven zachtjes te persen. Nu begrijp je ook waarom er een grote gekoelde opslag nodig is om alle geoogste druiven te bewaren, tot het moment dat ze geperst kunnen worden.

Een capaciteit van bijna 200.000 liter.
Roelof laat ons verschillende toevoegingen zien die gebruikt kunnen worden om de wijn voor te bereiden voor de alcoholische vergisting, bijvoorbeeld gelatine om bitters weg te halen. Voor biologische wijn of veganistische opdrachtgevers wordt er een plantaardig product gebruikt. En om te ontzuren kan kalk worden toegevoegd. Maar dat is voor de oogst 2018 niet nodig. Sterker nog er is ontheffing aangevraagd om indien nodig de wijn aan te zuren (belangrijk voor de alcoholische vergisting). In totaal heeft Neerlands Wijnmakerij een capaciteit van bijna 200.000 liter deels bovengronds en deels onder de grond. Ook heel interessant is de mogelijkheid om gistsoorten te gebruiken die de laatste procentjes suiker omzetten in glycerol i.p.v. alcohol.

Verrassing nr 4 De Port kelder.
Onder de gezellige ontvangstruimte is een heuse wijnkelder met daarin de collectie oude jaargangen  van de eerste tot en met de laatste. In het minder sterk verlichte deel van de kelder vinden we de “portkelder” waar op basis van Regent en Solaris rode en witte versterkte wijn wordt gemaakt. De witte port heeft een heerlijk nootachtig krenterig aroma ,met een aangename smaak van het hout waarin de wijn ligt te rijpen. Nog niet klaar, maar nu al lekker om gastronomisch bij te fantaseren zoals fenegriek kaas, Pata Negra of Seranoham met amandelen De rode versterkte wijn  Sueterie Sterk, heeft al wat langer op vat gelegen en vertoont smaak van rijp bes-achtig fruit en specerijen, zwoele rijpe tonen en aangename frisheid. Opmerkelijk bij beide wijnen is dat ze helemaal geen branderig gevoel geven.

Wil je meer weten over onze SVH opleidingen? Zelfstudie, online en/of klassikaal? Neem dan hier een kijkje.