Port is een zoete versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Port serveer je als aperitief, digestief of als dessertwijn. De naam port is afgeleid van de gelijknamige havenstad Oporto. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden langs de wijngebieden van de rivier de Douro.

Historie
Oporto is een oud wijngebied. In de 13e en 14e eeuw was er al wijnexport naar Engeland. De wijnexport kreeg later een impuls doordat de Engelsen in onvrede leefden met Frankrijk. Daarom gingen de Engelsen in andere streken op zoek naar wijn en kwamen ondermeer in Portugal uit.

Port is ontstaan bij toeval.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis terug naar Engeland goed te houden, werd er wat alcohol toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Hierdoor behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet. Zo ontstond dus eigenlijk toevallig de port zoals wij die nu ook nog drinken.

Druivenrassen
De Portstreek heeft ca 26.000 hectare wijngaarden waarop druiven mag worden verbouwd voor de befaamde Port.  De meest bekende druivenrassen voor de aanmaak van port zijn: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho Tinto, Mourisco en de Malvasia Fina (witte port)

UNESCO Werelderfgoed
De Douro vallei ligt in het noorden van Portugal en is vernoemd naar de Douro rivier dat letterlijk ‘gouden rivier’ betekent. De quinta’s hebben in deze vallei veelal de functie van druiventeelt-bedrijf. Veel wijngaarden verbouwen druiven voor port-wijnhuizen in Porto en Vila Nova de Gaia. Een klein aantal daarvan maken hun eigen port. Deze worden dan Single Quinta Port genoemd. De wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd en soms ook zeer steil. In 2001 is de streek tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen

Wijnreis 18-19-20 april 2018
We verblijven in de historische stad Oporto. Oporto is onbetwist een van ’s werelds mooiste wijngebieden. De Douro rivier draait zich vanaf Porto langs de steeds steiler wordende hellingen. Dit levert een spectaculair landschap op. Je hebt volop de tijd om te genieten van de stad, streek en natuurlijk van de allerbeste wijnen.

Kosten: Euro 399,-
Wijnreis is inclusief – logies ontbijt Oporto – proeverijen – rondleidingen – Luxe lunch – lokaal vervoer (exclusief diner) Vlucht boek je zelf na ontvangst bevestiging deelname. (Kosten Transavia ca € 125,- retour Amsterdam)

* Wijnreis is voor deelnemers aan de Vinologen Opleiding van de WTOL Academy®

Deze wijnreis is tot stand gekomen ism Walravan Sax  (Fonseca importeur) en Oud Reuchlin & Boelen (Dow’s importeur)