Opleidingsmogelijkheden: Dé belangrijkste succesfactoren voor de horeca! Het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidingsbehoefte Horeca’ van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en KHN, biedt het nodige inzicht in wat al langer werd gezegd: er is een tekort aan vakbekwaam personeel in de horeca. Het onderzoek laat zien hoeveel mensen er nu in de horeca werken, hoeveel nieuwe, extra medewerkers er de komende tijd nodig zijn en wat voor oplossingen dat vergt. 

Wil je als horeca ondernemer groeien? 
Als erkende opleider zijn wij hier ook eens ingedoken. En wat blijkt anno 2019… de vraag is sterk gestegen in de afgelopen periode. Al jaren zijn de instroomcijfers in de horecaopleidingen stabiel of licht stijgend. Het mbo kan het arbeidsmarktprobleem niet alleen oplossen. Jaarlijks zijn er ruim tienduizend jongeren die een mbo-horecadiploma halen: van kok niveau 2 tot manager ondernemer horeca niveau 4. Wanneer we dit afzetten tegenover de vraag naar arbeid, jaarlijks ruim 95.000 nieuwe medewerkers, dan is duidelijk dat het mbo deze vraag naar arbeid nooit kan oplossen. 

Als je als horecaondernemer wilt groeien, moet je niet alleen de mensen vervangen die bij je weggaan, maar ook nog extra medewerkers aannemen. En dat is lastig op een krappe arbeidsmarkt. Mijn advies is dan ook om te proberen medewerkers zoveel mogelijk ‘vast te houden’. Door o.a. goede arbeidsvoorwaarden maar ook door medewerkers op te leiden en te kijken naar doorgroeimogelijkheden. De investeringen die je hier als horecaondernemer voor doet, wegen al snel op tegen de hoge kosten voor het werven en inwerken van nieuwe medewerkers.

Opleiden voor specifieke horecafuncties
Naast het behoud van personeel, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat meer mensen worden opgeleid voor specifieke horecafuncties. En dat werken in de horeca echt gezien wordt als een carrière. Horeca is veel meer dan een bijbaan: het is werk, een loopbaan. Doorgroeimogelijkheden, toekomstperspectief en dus opleiding zijn daarvoor cruciaal. Daarnaast is het belangrijk dat leerlingen tijdens hun opleiding voldoende geïnspireerd en begeleid worden, door zowel opleider als leerbedrijven. Want dan zullen ongetwijfeld minder leerlingen direct na hun diploma kiezen voor een ander beroep. Iets dat nu wel gebeurt.

Particuliere initiatieven spelen steeds meer een belangrijke rol in het opleiden van nieuwe vakbekwame medewerkers. Het bieden van opleidingsmogelijkheden voor specifieke horecafuncties zoals Barista, Sommelier, Kok of Gastheer/vrouw, zorgen voor de instroom van opgeleide, vakbekwame medewerkers. De belangrijkste succesfactoren voor de horeca.

In februari starten de volgende opleidingen:

SVH Vinoloog | sommelier
SVH Gastronomie