Een Masterclass Bourgogne Bourgogne, een van de meest prestigieuze wijnregio’s ter wereld, biedt een schat aan historie, traditie en heerlijke wijnen. In deze masterclass nemen we je mee op een betoverende reis door het hart van Bourgogne en delen we alle geheimen die je nodig hebt om een echte kenner te worden.

Wat maakt Bourgogne zo bijzonder?
Bourgogne staat bekend om zijn rijke geschiedenis en unieke terroir, wat resulteert in wijnen van ongekende kwaliteit. Het gebied strekt zich uit over zo’n 250 kilometer en is onderverdeeld in vijf subregio’s: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Mâconnais. De bodem in Bourgogne bestaat uit kalksteen, mergel en klei, wat perfecte omstandigheden creëert voor de groei van de druiven. Bovendien heeft elke subregio zijn eigen microklimaat, waardoor elke wijn zijn eigen karakter en smaakprofiel heeft.

op 2 april organiseren we een Masterclass i.s.m. Le Barrage in Alblasserdam 

De druiven van Bourgogne
Bourgogne is voornamelijk bekend om zijn twee belangrijkste druivenrassen: Chardonnay en Pinot Noir. Deze druiven gedijen uitstekend in de regio en worden gebruikt om zowel witte als rode wijnen te maken. Chardonnay, een internationaal geliefde druif, levert elegante en complexe witte wijnen op. Denk aan aroma’s van exotisch fruit, citrus en een subtiele houttoets. Pinot Noir daarentegen staat bekend om zijn verfijnde stijl met aroma’s van rijpe rode bessen, aardse tonen en zijdezachte tannines.

Het geheim van de appellations
Een ander uniek aspect van Bourgogne is het systeem van appellations. Dit geeft aan waar de druiven vandaan komen en welke kwaliteit ze hebben. Het meest prestigieuze niveau is de Grand Cru, gevolgd door Premier Cru en Village-wijnen. Elke appellation heeft zijn eigen regels en voorschriften die de wijnmakers moeten volgen om de kwaliteit te waarborgen.

Het is fascinerend om te zien hoe de verschillende appellations van Bourgogne zich onderscheiden in smaak en karakter. Van de frisse en minerale Chablis in het noorden tot aan de elegante en krachtige wijnen uit de Côte de Nuits en Côte de Beaune.

Nu je alle ins en outs van Bourgogne kent, wil je natuurlijk weten hoe je optimaal van deze prachtige wijnen kunt genieten. Hier zijn enkele tips:

  • Serveer witte Bourgogne op een temperatuur tussen 10 en 12 graden Celsius, terwijl rode Bourgogne het best tot zijn recht komt bij 14 tot 16 graden Celsius.
  • Gebruik een bourgogneglas voor het proeven van de wijnen. Dit glas heeft een brede kom en een taps toelopende rand, waardoor de aroma’s optimaal tot hun recht komen.
  • Combineer witte Bourgogne met gerechten zoals zeevruchten, gevogelte en romige kazen. Rode Bourgogne past goed bij lamsvlees, wild en paddenstoelen.

Op ontdekking in Bourgogne

Wil je zelf de magie van Bourgogne ervaren? Breng dan een bezoek aan de prachtige wijngaarden, historische châteaus en sfeervolle wijnkelders. Vergeet niet om wat flessen mee naar huis te nemen, zodat je ook thuis kunt genieten van deze heerlijke wijnen.

Kortom, Bourgogne is een waar paradijs voor wijnliefhebbers. Met zijn rijke geschiedenis, unieke terroir en uitmuntende wijnen zal het je fascineren en verleiden. Dompel jezelf onder in deze masterclass en word een echte kenner van Bourgogne!

27 mei – 31 mei wijnreis Frankrijk Meld je nu aan