Als je altijd al geïnteresseerd bent geweest in wijn en een passie hebt voor het ontdekken van nieuwe smaken, dan is een carrière als sommelier misschien wel iets voor jou. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een sommelier kunt worden en welke stappen je moet nemen om deze droom werkelijkheid te laten worden.

Stap 1: Kennis opdoen
De eerste stap om een sommelier te worden, is het opdoen van uitgebreide kennis over wijnen. Dit omvat het leren van verschillende druivenrassen, wijnregio’s, vinificatieprocessen en nog veel meer. Je kunt hierover boeken lezen, online cursussen volgen of zelfs deelnemen aan proeverijen om je smaakpapillen te ontwikkelen.

Stap 2: Professionele opleiding
Hoewel het mogelijk is om veel te leren over wijn door zelfstudie, kan het volgen van een professionele opleiding je echt een voorsprong geven. WTOL Academy is de enige SVH erkende aanbieden voor de Register Vinoloog/sommelier opleiding.  Deze programma’s bieden gestructureerde lessen en praktische ervaring die je verder kunnen helpen in je carrière.

Stap 3: Werkervaring opdoen
Tijdens of na het behalen van je diploma is het essentieel om werkervaring op te doen in de horeca- of wijndealerbranche. Werk bijvoorbeeld als assistent-sommelier in een gerenommeerd restaurant of in een wijnwinkel. Deze praktijkervaring stelt je in staat om je kennis toe te passen en je communicatievaardigheden te verbeteren.

Stap 4: Netwerken en jezelf blijven ontwikkelen
Om succesvol te worden als sommelier, is het belangrijk om actief te netwerken binnen de wijnindustrie. Woon wijnproeverijen bij, word lid van professionele organisaties en schrijf je in voor conferenties en evenementen. Door contact te leggen met andere professionals binnen het vakgebied kun je waardevolle kennis en mogelijkheden verkrijgen.

Stap 5: Certificering behalen
Hoewel certificering niet verplicht is om als sommelier te werken, kan het behalen van een geavanceerdere graad of certificaat je geloofwaardigheid vergroten en nieuwe kansen openen. Er zijn verschillende niveaus van certificering beschikbaar, zoals SVH wijn 2  (basis niveau), SVH wijn 3 (gevorderd niveau) en SVH Register Vinoloog/sommelier (expert niveau 4) Elk niveau vereist een combinatie van theoretische kennis, praktijkervaring en vaardigheden.

Stap 6: Blijf leren en groeien
Eenmaal een gecertificeerde sommelier, is het belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van nieuwe trends en ontwikkelingen binnen de wijnwereld. Blijf dus lezen, proeven en blijf up-to-date met de laatste nieuwtjes over wijn. Dit zal je helpen om je reputatie als sommelier te behouden en verder te groeien in je vakgebied. Met onze rVS® nascholingen ben je bij WTOL Academy op het juiste adres.

Kortom, om een sommelier te worden, is het belangrijk om gedegen kennis op te doen, professionele opleidingen te volgen, werkervaring op te doen, te netwerken en jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Met passie, doorzettingsvermogen en toewijding kun je uiteindelijk je droom waarmaken en een succesvolle carrière als sommelier beginnen. Proost!

Tip: welk niveau het best bij je past kun je de kennistest doen. Test je kennis