Een directeur of ondernemer van een bedrijf kan zijn doelstelling uitsluitend realiseren samen met andere mensen. Er wordt wel eens gezegd dat alleen een schaap met vijf poten dat werk aankan. Volgens Paul Fentener van Vlissingen (1941 – 2006), Hij was een telg uit één van de rijkste en succesvolle families van Nederland, is de vergelijking met een ezel beter op z’n plaats.

Ondernemers zijn Ezels

In het zeer toegankelijk geschreven boek “Ondernemers zijn Ezels” schrijft Fentener van Vlissingen hier het volgende over. “ Een zwaluw of een adelaar zou veel mooier en poëtischer klinken, maar die kunnen door ander vogels nauwelijks bijgehouden worden. Een ezel daarentegen heeft iets klagerigen, is niet bedreigend voor zijn omgeving en gaat stapje voor stapje, voorzichtig maar hardnekkig, op zijn doel af.

Adembenemend grote oren

Bovendien heeft de ezel het voordeel dat hij al voortsjouwend zijn eigen pad volgt en niet ongecontroleerde wilde sprongen van een opgeschrikt raspaardje maakt. Daarbij heeft een ezel adembenemend grote oren: om goed te luisteren. Zegt hij iets, dan komt er een stokkend geluid uit zijn keel dat zelfs de vogels even stil doet zijn. De ezel komt, kortom waar hij wezen wil en – in tegen stelling tot de meeste managers – stoot hij zich niet tweemaal aan dezelfde steen. De ezel is de ideale directeur/manager! Ik kan me hier goed in vinden!

Wat heeft dit nu met wijn te maken? 

✓ Wil je ondernemend in wijn zijn?
✓ Je wilt een actieve wijntraining volgen.
✓ Je wilt een betere positie verwerven. (binnen wijn-horecabranche)
✓ Je wilt je succesvol verder ontwikkelen.
✓ Je hebt minimaal diploma SWEN 3 – WSET 3 – SDEN 3
In september 2016 starten we met groep 3 “Wine Entrepreneur “ In deze training gaat het er niet om of je ondernemer bent, maar of je ondernemend bent. Je kiest in deze training een eigen onderwerp en werkt deze verder uit. Het onderwerp kan divers zijn, van het opzetten van een eigen horeca bedrijf of wijnbedrijf cq wijnimport maar ook een typische druif, een land of regio. Deze training Wine Entrepreneur is kansen zien, kansen benutten.