Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de “Spotlight” Deze keer is het de beurt aan Vincent Bakker. Vincent is helemaal verknocht aan wijn, privé maar vooral ook professioneel als sommelier. Vincent volgt op dit moment de Vinologen Opleiding

De verscheidenheid van Portugese wijn is groot. Het is een relatief lang gerekt land met verschillende klimaten. (Zo staat de noord kant bekend als de meest regenachtige gebied van Europa). Portugal is een land dat vooral bekend staat om zijn inheemse druivenrassen. Denk aan bijvoorbeeld aan de Arinto, Touriga Nacional, Loureiro, Gouveio, Verdelho en zo kunnen we nog wel doorgaan.

Wist je dat de Tinta Roriza dezelfde druif is als Tempranillo?
De laatste jaren zie je verschuivingen. Nieuwe aanplant of herplantingen en veel meer het zogenaamde “moderne” wijn maken. Waarbij kwaliteit en toegankelijkheid centraal staan. Het is een land die voldoende heeft te bieden. Van strak droge wijnen als de Vinho Verde of Bucelas tot weelderig zoet als bijvoorbeeld de Moscatel de Setubal van het schiereiland net onder Lissabon. Wist je dat de Tinta Roriz druif plaatselijk bekend als de Aragonez, dezelfde druif is als de Spaanse Tempranilo. En dat Tinta Roriz éen van de vijf druiven is voor port . (Voetnoot: de vijf officiële druivenrassen voor port: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinto Cão) En toch kiezen de meeste mensen een Spaanse Tempranillo.

Over Madeira kunnen we wel zwijgen
Opvallend voor Nederland is ook de aanschaf van Port. Nederlanders doen mee in de top 10 port drinkers. Voornamelijk dan in de instap. Ruby en Tawny is al gek genoeg. Andere landen zoals bijvoorbeeld Amerika die steken er boven uit met speciale Port. De Vintage of LBV (late bottled Vintage) worden hier veel meer gedronken. En over Madeira kunnen we misschien wel beter zwijgen. Een geweldige en speciale wijn van het gelijknamige Eiland Madeira die in Nederland meer in de pan tegen komt dan op de tafel. Gelukkig dan wel de goedkopere variant. lees er meer over in de Madeira blog.

Al met al zit je voor alle gelegenheden goed in het wijnland Portugal. Van aperitief tot dessert is er wel een mooie combinatie te vinden. Je begint bijvoorbeeld met een heerlijk glas port of een heerlijke Espumosas uit Lissabon. Daarna een strak droge witte wijn als vinho verde of Bucelas. Een rijpe rode wijn uit de Douro bij een mooie ossenhaas. Moscatel de Setubal bij een tarte tartin met peer. Een Nirvana’s port of Madeira Malmsey voor bij de chocolade. Een heerlijke tawny bij de Old Amsterdam..

Ontdek Portugal
In ieder geval raad ik je aan dit geweldige wijnland te ontdekken. Dit kan met ons proefpakket of door de volgende keer wel een geweldige Portugese wijn mee naar huis te nemen. Wil je meer weten over druivenrassen en wijngebieden? In ons online wijnprogramma lopen we de belangrijkste druivenrassen en wijngebieden door. Bij het online leren over wijn hoort natuurlijk het oude vertrouwde proeven van wijnen. Wij hebben hiervoor verschillende proefpakketten samengesteld.