Italianen staan vooral bekend om het eten. En Italianen doen dat ook graag. Het is een tijd om samen te komen met de familie of te delen met vrienden en kennissen. Eigenlijk is iedereen er welkom, er is altijd genoeg. Vanaf het moment dat je er bent tot dat je weer vertrekt staat er eigenlijk altijd wel iets te eten klaar.

Een Italiaan zonder pasta.
Natuurlijk begint de maaltijd met een Italiaans aperitief, prosecco, een martini of spritz. Een schaaltje met echte Italiaanse olijven, kaas, ham en salami ontbreekt evenmin. De familie, zaken en politiek worden doorgesproken en het kan er soms heftig aan toe gaan. Wanneer iedereen aanwezig is, komen de wijnglazen op tafel en kan het voorgerecht komen. We drinken wit: Bianca di Custoza of een Pinot Grigio della Venezia uit Veneto, gevolgd door een bord dampende pasta. Want zeg nou zelf, een Italiaan zonder pasta is als een dag zonder zonneschijn.

Italianen drinken liever rood dan wit.
Ergens tussen de pasta en het hoofdgerecht wisselen we van wijn. Het is mij opgevallen dat Italianen op de een of andere manier een grotere liefde hebben voor rode wijn. Het doet ze meer, zit meer Italiaanse passie in zullen we maar zeggen. Misschien een beetje macho gedrag of misschien wel “status quo” ? ik weet het niet. De keuze is wel vaak voor de vollere rode wijnen. Wijnen met een gemiddeld tot hoog smaakgehalte. Een Chianti of een Vino Nobile di Montepulciano gemaakt van hoofdzakelijk de Sangiovese druif van wijngaarden rondom de gelijknamige stad in Toscane.

Passie en bravoure.
Nadat iedereen één of twee borden pasta heeft gegeten kan het hoofdgerecht op tafel komen. Vis én vlees, aardappels, groenten. Enne deze keer een speciale wijn!  Deze wordt uiteraard op z’n Italiaans, zo halverwege het hoofdgerecht met passie, bravoure en bijkomende armgebaren gepresenteerd. Het is haast een officiële plechtigheid van de heer des huizes. Misschien wel één van de dingen die wij als Nederlanders van de Italianen kunnen leren. Italië heeft natuurlijk ook geweldige wijnen te bieden. Van Brunello di Montalcino uit Toscane tot Barolo’s uit Piëmonte of van Amarone’s uit de Veneto tot de super Tuscans. Het zijn zeker wijnen om te ontdekken, te proeven en iets bij te eten.

Wil je meer weten over Italiaanse wijnen? Wil je meer weten over Italiaanse druivenrassen en wijngebieden? In ons online wijnprogramma lopen we de belangrijkste druivenrassen en wijngebieden door

Bij het online leren over wijn hoort natuurlijk het oude vertrouwde proeven van wijnen. Wij hebben hiervoor verschillende proefpakketten samengesteld. Wil jij de kunst van presenteren uitproberen of Italiaanse wijn ontdekken kijk dan eens naar één van de twee  Italiaanse wijnpakketten