Dan Buettner, o.a onderzoeker voor National Geographic, reisde de hele wereld over en vond plekken waar de mensen gezond en vitaal oud worden. Hoe kan het dat deze mensen langer leven? Genetisch bepaald? Voeding? Een ander benadering van het leven? Past wijn in die gezonde levensstijl?

Geheimen van een lang en gezond leven
De gezondste oudste mensen van de wereld hebben ons veel te leren over hoe je langer en rijker kunt leven. Deze mensen bezitten vaak meer kennis en wijsheid dan menig onderzoek over bijvoorbeeld alcohol en gezondheid. In de jaren negentig van de 20e eeuw bleek uit Frans onderzoek dat Zuid-Europeanen veel minder last hebben van hart- en vaatziekten in vergelijking tot de meeste Noord Europeanen. Rode wijn werd hiervoor verantwoordelijk gesteld.
Een paar jaar later bleek uit een groot Deens onderzoek dat volwassen mensen die regelmatig een glas wijn drinken, minder kans hadden op vroegtijdig overlijden dan bierdrinkers en gedistilleerd drinkers en vooral als geheelonthouders. Wijn is op zich geen geneesmiddel, wel een middel om ziekten te voorkomen.

Mediterrane levensstijl
Inmiddels woon ik in Spanje, om precies te zijn Mallorca en in dit mediterrane klimaat wordt er nogal wat wijn gedronken… een halve liter bij de lunch is hier zeer gebruikelijk. Hier in Mallorca en vele andere landen aan de middellandse zee, leven de mensen op een iets ander tempo dan wat wij gewend zijn in Nederland. Zoals in het eerder genoemde onderzoek van National Geographic over de geheimen van een lang leven, is de gemiddelde levensduur van mensen in een mediterraan klimaat hoger dan in andere gebieden. Onderzoekers over wijn, alcohol in het algemeen, tippen het onderwerp maar héél eventjes aan, maar ik wil hier wel dieper op ingaan.
Een mediterraan dieet met een lekker flesje wijn mag dan goed zijn voor je algemene gezondheid, maar dat heeft niet alleen met de wijn en het eten te maken, maar zeker ook met je levensstijl.

Past wijn in een gezonde levensstijl?
In mijn E-Boek omschrijf ik een aantal simpele aanpassingen van je levensstijl waarmee jaren kunt toevoegen aan je levensduur. Download hier het GRATIS E-Boek

Op 20 – 23 maart 2017 organiseren wij een Vitaliteit Break op Mallorca. Je kunt je nu aanmelden. Meer informatie:
VB-Mallorca.com

24 – 28 April Wijnkenner in een week. Mallorca