Ondanks dat Spanje geen regering kan vormen is nog steeds het gezondste land van Europa, wellicht zelfs de wereld, aldus “The Medical Journal” Italië volgt op de tweede plaats. De gemiddelde gezonde leeftijd is in Spanje 70.9 en in Italië 70.2. Wanneer je dit met bijvoorbeeld Nederland vergelijkt is dit 68.6 en zakken we ver buiten de top 10.

Ook is de kwaliteit van het leven is hoger en de gezonde leeftijd verwachting is 81.5 in deze mediterraanse landen. De onderzoekers baseren hun bevinding op onderzoeken van de afgelopen 20 jaar.Combinatie van factoren;
√ gezond eten (olijfolie) wijn (mediterraan dieet)
√ warme klimaat
√ veel beweging
√ gezamenlijk eten met familie
√ zorg voor familie
√ glaasje wijn

Is wijn nu gezond of niet?
Hoeveel glazen mag ik drinken om er een gezonde levensstijl er op na te houden? 
Laat ik voorop stellen dat overmatig alcohol gebruik verslaving in de hand werkt en bovendien zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het verkort de levensduur en vergroot het risico op blijvende schade aan vitale organen zoals lever, darmen, maag, hersenen, zenuwstelsel, bloedlichaampjes en het hart. Maar ja… ik lees toch regelmatig artikelen dat matige alcohol consumptie juist een gezonde levensstijl stimuleert en dat matig alcohol gebruik, met name rode wijn, juist de levensduur verlengd.

Rode wijn goed voor darmflora
De Groningse hoogleraar humane genetica Cisca Wijmenga sluit in de rij aan bij degenen die vinden dat rode wijn, ondanks het negatieve advies door gezondheidsraad, tòch ergens voor dient. Karnemelk, chocolade en rode wijn zijn goed voor de diversiteit van onze darmflora. Volle melk en frisdrank juist niet. Dat blijkt uit een studie, waarover het rapport en de bevindingen recentelijk in Science zijn verschenen. (International wetenschappelijk nieuws by the American Association for the Advancement of Science (AAAS

Mediterrane levensstijl
In het boek van Dan Buettner, “The Bleu Zones“ beschrijft hij zijn onderzoek in samenwerking met National Geographic over de geheimen van een lang leven. Hier komen hoogbejaarden aan het woord (100+) die uitgebreid vertellen over hun leven en antwoord geven op de vraag “Wat hun geheimen zijn voor een goede gezondheid en een lang leven” De meeste gaven aan dat ze regelmatig aan lichaamsbeweging doen en geregeld drie a vier glazen wijn dronken. Opvallend veel 100+ ers geven aan dat de kwaliteit van het leven hoog is in de meeste mediterraanse landen.

Zou een gezonde levensstijl ook met de combinatie van factoren te maken hebben zoals The Medical Journal beweert? Lees in mijn E-Boek hier meer over. Download hier mijn GRATIS E-Boek 365 dagen wijn “Past wijn in een gezonde levensstijl”