Het belang van topografie is heden ten dage sterk afgenomen, omdat bijna alle plaatsen eenvoudig opgezocht kunnen worden met Smartphone, Tablet of PC. Het belang van het bezit van parate kennis is verschoven naar de vaardigheid, het snel te kunnen opzoeken. Toch is Topografische kennis wel makkelijk en bovenal nuttig (soms zelfs noodzakelijk) in het dagelijkse leven. Wanneer er in Charleroi of in Shanghai iets gebeurt, moet je wel een idee hebben of het ver weg is gelegen of juist dichtbij.

Daarom is topografie nog steeds van belang.
De werkelijke waarde van topografische kennis voor wijn, is echter niet het weten waar een stad of rivier ligt. In mijn ogen is het van belang om de relatieve ligging van een plaats cq de ligging ten opzichte van een andere plaats, bij benadering te kunnen bepalen. Daarom is topografie nog steeds van belang. De kernvraag blijft namelijk “waar is het” Daarna kun je allerlei vragen stellen over klimaat, bodem, druivenras etc..

Maar moet ik dan alles uit het hoofd leren?
Basiskennis van topografie bevordert het inzicht in bijvoorbeeld feiten en gebeurtenissen in een bepaalde wijnregio. De keuze van de plaatsen en gebieden die geleerd moeten worden, wordt bepaald aan de hand van didactische criteria die examen instanties hanteren. Voorbeelden van criteria zijn: aantal hectoliter per hectare, toegestane druivenrassen binnen de appellation.