Door Vincent Bakker: Vines Mortitx is een relatief jong wijnbedrijf gelegen in misschien wel een van de mooiste gebieden van Mallorca. Midden in een natuurreservaat met eeuwen ouden olijfbomen
“Samen sta je sterk”
Het bedrijf is een samenwerking van 5 families die de handen in een hebben geslagen. En ondanks de jeugdige leeftijd heeft dit wijnhuis al een goede naam opgebouwd op Mallorca en daarbuiten. Wat blijkt uit verschillende internationale erkenningen.
Giró Ros
In totaal is nu 16 hectare aangeplant met druivensoorten als Malvasia, Syrah (ook wel plaatselijk Sirah genoemd), Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Giró Ros is de jongste telg van de familie en inheemse druivensoort van Mallorca. Deze is recentelijk aangeplant letterlijk en figuurlijk aan de voet van de Serra de Tramuntana (Gebergte dat loopt over de de gehele noordkust met een Unesco erkenning). De wijnen die er geproduceerd worden kenmerken zich door een aromatisch bouquet & een opvallende frisheid. Iets wat je niet verwacht in dit toch wel warm klimaat.
“El Primero”
Extra aandacht wil ik geven aan de L’U wijnen. Dit is de prestige lijn van deze Bodega. L’U staat voor “El Primero” oftewel de eerste. Deze wijnen hebben alle extra aandacht gehad en opgevoed op eikenhouten vatten van opvallend veel verschillende producenten. Mooie concentratie en ook deze hebben  opvallend veel frisheid behouden. Iets wat Lorenzo de wijnmaker hoog in vaandel heeft staan. Wil jij kennis maken met deze wijnen en met dit jonge en experimentele wijnhuis wij gaan van 19 t/m 22 juni weer naar Mallorca.