Deze zomer heb ik het Europa gezinde Schotland uitgekozen om te ontdekken. Neen, niet voor de wijn… en nee ook niet voor de whisky… maar voor inspiratie, de natuur, vergezichten en landschappen. Één van de mooiste en gevarieerde landen in de wereld! enne ik moet bekennen… toch iets met wijn, een klein beetje dan…

Small, Medium or Large?
Op zoek naar regengarantie belanden we van het snikhete Mallorca, in het regenachtige Edinburgh. In Edinburgh komen we in het prachtige Schotse landschap, levendigheid, cultuur en historie samen in één stad. De “OLD Town” is zelfs UNESCO Werelderfgoed! Hier strijken we ook neer voor een hapje en een drankje. Een uitgebreide wijnkaart in een Schotse pup? Ik waag het erop, graag een Spaanse rode, vraag ik beleefd. “You want a Small, Medium or Large sir ”? krijg ik tot mijn grote verbazing als antwoord… No, a red wine, not a beer, lach ik vriendelijk… “You’r in Scotland man” lacht hij vriendelijk terug, hier serveren we wijn óók in verschillende inhoudsmaten! We raken in gesprek over wijnen en wijngaarden in Schotland.

Wijngaarden in Schotland?
Jazeker, Charlie Trotter, eigenaar van de wijngaard, Château Largo vineyard Upper Largo in Fife een uurtje boven Edinburgh, startte hier in 2011 een ambitieus project. Hij werd geïnspireerd om een wijngaard aan te planten toen een bevriende boer suggereerde dat de opwarming van de aarde tot gevolg kon hebben dat Schotland in 2030 wel eens het klimaat van de Loire vallei zou krijgen. Je kunt er dan beter vroeg bij zijn…

Inspiratie, de natuur, vergezichten en landschappen.
Zoals gezegd zijn we hier niet voor de wijn, maar voor inspiratie, de natuur, vergezichten en landschappen. Na een korte nacht ontmoeten we onze Splendid-Life groep onder begeleiding van Tjeerd Gorter, in Rosslyn Chapel, net ten zuiden van Edinburgh. De reis kan beginnen! Het landschap geeft alle ruimte om met mijn vragen de diepte in te gaan. Het besef om over ruimte en tijd voor jezelf te beschikken, een ontdekkingstocht, een reis door de oneindigheid. We rijden van de westpunt van Mull, over Skye, naar de de Orkneys om na 10 dagen weer geïnspireerd en vol energie in Edinburgh terugkeren.  Wat een avontuur, wat een land! Morgen weer naar huis, maar eerst een “large wijntje”.

Wie pakt de handschoen op?
Eigenlijk is de vraag small, medium of large heel logisch bedenk ik achteraf. Bij bier, koffie, en vele ander producten is dit immers ook heel gebruikelijk. Ik ben heel benieuwd of dit in de Nederlandse horeca aanslaat. Wie pakt de handschoen op? Terug op Mallorca vertelde ik mijn verhaal in “ons” restaurantje… De eigenaar lachte en zette de fles op tafel, zoals dat overal in Spanje gebeurt.

Meer weten over onze cursussen? Klik op onderstaande link:

Online Wijncursus
Praktijktraining
Vinologen Opleiding