Afgelopen week ben ik meegegaan met een eiland tour op Mallorca met een bus vol Belgen, Fransen en Nederlanders. De tour was buitengewoon informatief, alle bezienswaardigheden werden correct benoemd, voorzien van alle jaartallen en bouwstijlen. Tijdens deze eilandtour verliep eigenlijk alles op rolletjes. Wat ik miste was een beetje jus… een anekdote, plezier bij de gids en deelnemers.
Wijnexperts zijn vaak op zoek naar “correct” gemaakte wijnen.
De tour deed mij denken aan bijna aan perfectie grenzende wijnen. Wijnen waar alle smaak uit beredeneerd is. Wijnexperts zijn vaak op zoek naar “correct” gemaakte wijnen. Wijnen die zuiver en schoon zijn. In proefpanels worden hier dan cijfers aan gegeven. Laatst stond ik naast zo’n expert die een Champagne beoordeelde. Ik citeer… en is echt gebeurd hè… “Wat een slecht gemaakte Champagne, te veel hout, weinig zuren, deze krijgt niet meer dan een 8”. Zijn we een beetje doorgeslagen?
Onzuivere “niet “correcte wijnen” worden zelfs uitvergroot.
Wellicht niet helemaal ‘correct’ gemaakt, maar voor heel veel mensen heerlijk te drinken. Door het hout en de lage zuurgraad juist meer toegankelijk voor een breed publiek of juist mooi inzetbaar bij een gerecht. Afwijkingen en onzuiverheden kom je overal wel tegen, dat maakt het juist interessant en smeuïg. Denk maar eens aan de stalgeur bij wijnen uit de Languedoc of Bourgogne. Goût de Pétrol bij Rieslingwijnen, buxus bij Sauvignon blanc en groene paprika in Bordeaux en zo kan ik nog wel even door gaan. Allemaal “fouten” in het wijnmaak proces. Buiten Europa worden zelfs deze “onzuivere” niet “correcte” smaken uitvergroot in de wijn.
Mijn advies: Blijf vooral “onzuivere” niet “correcte wijnen maken! We vinden het immers lekker!
Wil je graag meer weten welke factoren, smaak en smaakbeleving hebben op gerecht en drank? In onze nieuwe SVH erkende opleiding leer je de effecten van smaak en smaakbeleving te beschrijven.
Wil je een opleiding volgen maar je weet nog niet welke? Test hier je wijnkennis en krijg advies op maat!