Door Ellen Edelbroek: Bij aankomst vroeg in de ochtend op het wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens moesten we even met onze ogen knipperen… waanden we ons in ‘Piccola Toscana’ of waren toch in het bergdorpje Vijlen beland? We werden hartelijk door Stan ontvangen in het proeflokaal van St. Martinus, gelegen op een heuvel met een adembenemend mooi uitzicht over het Limburgse landschap.
Cabernet Cortis en de Souvignier Gris.
Met op de voorgrond de proeftuin van het wijndomein waar de vader van Stan in 1988 ooit met een kleine wijngaard begon. Hier wordt met de nieuwste druivenrassen geëxperimenteerd. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel, maar ook innovatie. Stan werkt zelfs met een robot om bijvoorbeeld geur- en smaakstoffen goed te kunnen bepalen, wat uiteindelijk bijdraagt tot de kwaliteit van de wijnen. De gebruikte druivenrassen hier zijn voornamelijk nieuwe rassen zoals de Cabernet Cortis en de Souvignier Gris. Kenmerken zijn dat ze vroeger en makkelijker rijpen en minder warmte en zonuren nodig hebben. Daarnaast zijn ze behoorlijk schimmelbestendig en worden ze niet snel ziek van een spatje Hollandse regen.
Maak wijnen die je zelf lekker vindt!
Na de kennismaking, waarin iedereen kon aangeven welke verwachtingen hij of zij had van de dag had, startte Stan zijn presentatie die voornamelijk ging over de moderne wijnbouw, het veranderende klimaat en het ontstaan van nieuwe rassen. Wat is het toch fijn om van iemand die met zoveel liefde en passie zijn vak uitoefent zijn verhaal te horen! Stan is een globetrotter en een pure wijnmaker. Hij maakt wijn die hij zelf lekker vindt. Zijn zijn wijnen daarom zo succesvol? Ieder jaar is het weer een uitdaging om onder de Nederlandse omstandigheden mooie wijn te maken. In de loop van de dag werd ons dat meer en meer duidelijk. Ondanks veel kennis en expertise is het zoeken naar de juiste balans ieder jaar weer een uitdaging. Medailles en prijzen vermelden op zijn wijnen, daar doet Stan niet aan. Je moet tenslotte zelf bepalen of je een wijn lekker vindt of niet!
Vier lagen, ingegraven in een Limburgse heuvel
Na de lunch was het tijd om de wijngaard te verkennen. Een deel hiervan is gelegen op een soort drielandenpunt Nederland-Duitsland-België. Hier staan grotendeels lokale rassen die het goed doen op onze Nederlandse bodem. Heerlijk om met je laarzen in de klei te staan, terwijl het zonnetje uitbundig schijnt en Stan zijn presentatie vervolgt. Nu over het ontstaan van het wijndomein, de keuze van de locatie, het snoeien en het bepalen van de hoeveelheid uitlopers en knoppen en de synergie met het bos, vegetatie en kruiden. Met name dat laatste was voor ons nieuw. Vervolgens een rondleiding door de verschillende kelders van St. Martinus (vier lagen, ingegraven in een Limburgse heuvel). Onderaan, direct aan de wijngaard, is er een losplaats en inrijmogelijkheid. Hier worden de druiven ontsteeld, gekneusd en direct geperst (wit). Voor de rode druiven geldt eerst een koude inweking en dan vergisting op de schillen. Een laag hoger worden de druiven vergist tot wijn en mag het sap uitrusten op de tanks, of in houten vaten. We waren met name verbaasd dat er zoveel verschillende soorten houten vaten worden gebruikt. Weer een laag hoger wordt de nieuwe wijn gebotteld, verpakt en gelabeld.
We konden maar niet begrijpen dat dit toch echt wel Nederlandse wijn is.
En dan eindelijk… de proeverij! De dag werd afgesloten met een proeverij mousserend, wit en rood, allen van St. Martinus. Safe the best for last…het laatste glas was een prachtige rode wijn: een Cuvee Prestige 2014: een zeer volle rode wijn die lang heeft gerijpt op het beste Frans eiken volgens methode integral. Een bijzondere wijn waar je aan moest blijven snuffelen, wat een aroma, wat een smaak en bijzondere lange afdronk! We konden maar niet begrijpen dat dit toch echt wel Nederlandse wijn is. Op weg terug naar huis, met o.a. een paar dozen Olivier in onze achterbak, raakten we niet uitgepraat over deze bijzondere, zeer inspirerende dag bij St. Martinus.
Ellen Edelbroek is student aan de WTOL Academy SVH Vinoloog Opleiding.
Wil je meer weten en of een opleiding volgen? Doe dan eerst onze wijnkennis test. Je ontvangt een advies op maat!
Oh ja… op 28 oktober gaan weer weer naar St Martinus voor een masterclass van Stan!