Priorat kreeg in 1954 een D.O. erkenning en werd in 2009 opgewaardeerd tot DOC. De Catalaanse naam voor het gebied is Priorat en de Spaanse naam Priorato. Het is gelegen in het noordoosten van Spanje, ten noordwesten van Tarragona, en wordt vrijwel volledig omringd door Montsant D.O.
De geschiedenis van de wijnstreek Priorat
De wijnstreek Priorat heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw, toen monniken begonnen met het verbouwen van wijn. In 1835 namen wijnboeren het stokje over en breidden de wijnbouw in het gebied verder uit. Helaas werd aan het einde van de 19e eeuw de regio getroffen door Phylloxera, waardoor bijna alle wijngaarden verloren gingen.
De beste en duurste in Spanje
Sinds in de jaren 50 van de vorige eeuw begon men met het herbebossen. Aanvankelijk werden vooral bulkwijnen gemaakt, maar vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw richtte men zich op kwaliteitswijnen. De ontwikkelingen gingen snel nadat ook Robert Parker de kwaliteiten van dit gebied had ontdekt en hoge scores gaf aan de nieuwe wijnen. Op dit moment behoren de wijnen uit Priorat tot de beste en duurste in Spanje.
Geografie en geologie
Priorat heeft een zeer gevarieerd landschap, met wijngaarden die op verschillende hoogtes worden verbouwd. De bodem is van vulkanische oorsprong en speelt een cruciale rol in de kwaliteit van de wijn. De steile hellingen en ruwe rotsformaties zorgen voor unieke omstandigheden waar de wijnstokken groeien. De bodem bestaat De ‘tijgerhuid bodem’, die men hier llicorella noemt, bestaat uit rode leisteen met kleine mica (kwarts) deeltjes die de zon sterk weerkaatsen.
De bovengrond van verweerde lei en mica is ongeveer 50 cm dik en wanneer deze door regen wegspoelt, blijven de stokken toch in de rotsen verankerd. In de hele D.O . vertoont het landschap een eigenaardig aantrekkelijke agressiviteit: de wijnstokken wortelen diep in de kloven van de leibodem , op zoek naar water en voedsel. Dit levert een positieve bijdrage tot de kwaliteit van de Priorat wijn.
Klimaat
Het Prioratgebergte heeft zijn eigen microklimaat: het is continentaal en wordt getemperd door koude noordenwinden en de warme Mistral uit het oosten. De zomers zijn lang en extreem warm, met temperaturen tot 35ºC en een jaarlijks gemiddelde van 15ºC. In de winter kan het kwik dalen tot het vriespunt. Er valt gemiddeld 600 mm regen per jaar en de zon schijnt ongeveer 2.600 uur.
Druivenrassen
Toegestane druivenrassen voor Priorat wijnen zijn onder andere Garnacha Tinta. Ook toegestaan zijn Garnacha Peluda, Cariñena (= Mazuelo), Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah voor rode wijn. Voor witte wijn zijn Garnacha Blanca (2%), Macabeo (= Viura) en Pedro Ximenez toegestaan. Daarnaast wordt Chenin Blanc experimenteel gebruikt.
De opbrengsten van de wijngaarden zijn laag door de uitdagende ondergrond van rotsen en gebrek aan water. Dit heeft een grote invloed op de kwaliteit van Priorat wijn.
Wil je meer weten? Melde je dan aan voor de WinemakersTalk