Bio wijnen zijn een mode verschijnsel. Een grand cru is het lekkerst. Biologische wijn is niet te zuipen. Bij kaas hoort port. 6 (on)waarheden op een rijtje.
1. “tafelwijn is niet te drinken”
Waar en onwaar. Je vindt hier vaak de meest originele wijnen. Tafelwijnen zijn vaak gemaakt van één druivenras. Dit ras mag vaak niet gebruikt worden in de streek van herkomst, maar een beetje wijnmaker kan er ongehoord lekker wijn va maken. Eén van de bekendste tafelwijnen zijn Tignanello (Antinori) Sassicai (San Guido -Incisa della Rochetta) en Ornellaia (Lodovico Antinori) rode Italiaanse wijnen uit Toscane. Er is hier maar weinig van en alle liefhebbers willen wel z’n flesje. Let op je moet wel een flinke portemonnee hebben.
2. “biologische wijn is vies”
Onwaar. Over smaak valt natuurlijk te twisten… Heel wat van de beste wijnen ter wereld zijn biologisch. Veel top Bourgognes worden bijvoorbeeld biologisch geteeld. Ook hier geldt weer vaak zijn de wijnen duurder door het vele handwerk in de wijngaard.
3. “biowijnen zijn een modeverschijnsel”
Onwaar. Biologische is niet meer weg te denken. Echte mensen die echte producten maken! Door wettelijke eisen gedomineerde AOC en AOP’s die zorgen voor eenheidsworst. Bio wijnen zijn niet meer weg te denken.
4. “een ‘grand cru’ is altijd lekker”
Niet waar. Grand Cru is een aanduiding voor “een groots gewas” dat kan de wijnmaker wel vinden, maar hoe vind jij dit? Een Grand Cru Classe 1855 uit Bordeaux is wel veel geld, maar is niet altijd even lekker…
5. “bij kaas hoort port”
Beslist onwaar. Laat ik voorop stellen; dat hangt natuurlijk van de kaas af. Over het algemeen past witte zoete wijn beter dan port of rode wijn. In geval van twijfel, een tawny port.
6. “wijngidsen zijn betrouwbaar”
Onzin euh.. onwaar. Er is maar één ding betrouwbaar: wat je zelf lekker vindt. een wijngids kan je hierbij wel helpen in je zoektocht.
Wil je meer van wijnen weten? Het combineren van wijn en spijzen? Je eigen smaakt ontdekken? Download dan onze GRATIS video cursus.