Op maandag 7 januari heeft SVH, in samenwerking met de Horecava, voor het eerst examens afgenomen óp de Horecava. Deze examens zijn afgenomen in de SVH Examenbus, die alle vier de beursdagen voor de hoofdingang van de RAI Amsterdam staat. De geslaagde kandidaten ontvingen hun SVH branchediploma gelijk aan het einde van de dag, tijdens de diploma-uitreiking op de stand van SVH. 

Speciaal voor deze beurseditie hebben de Horecava en SVH de handen ineengeslagen en een bijzondere gast uitgenodigd: de Examenbus. Een SVH examen doen óp de Horecava, in de SVH Examenbus en ook nog gratis toegang tot de beurs. Een unicum, volgens Ricardo Eshuis, directeur SVH. “Het is voor het eerst dat examens voor SVH branchediploma’s op deze manier worden afgenomen. De bus is een geaccrediteerde examenlocatie conform de eisen van de toezichthouder (de Examenkamer). SVH wil met deze actie het belang van branchediploma’s onder de aandacht brengen, als één van de oplossingen om het personeelstekort in de horeca tegen te gaan. Opleiders zorgen voor de opleiding: SVH regelt de examinering.”

SVH Wijn 2 en 3
Naast de SVH Bier 1 examens, worden er deze week ook examens afgenomen voor SVH Wijn 2 en SVH Wijn 3. WTOL Academy, die de kandidaten klaar heeft gestoomd voor deze examens, is ook enthousiast: Ruud Weterings Directeur Wijntraining Online | WTOL Academy. “Met onze wijntrainingen hebben we als doel het vergroten van de kennis van medewerkers in de horeca en in alle branches waarin wijn-spijs van belang is. Maar ook de ambitieuze wijnliefhebber thuis, die hier meer over wil weten. De toetsing en erkenning van onze opleidingen door SVH is van groot belang, zodat werkgevers en leerlingen een goede kwalitatieve keuze kunnen maken voor een van de praktijkgerichte wijnopleidingen, die geschikt is voor de horeca. Met een branche-erkend SVH diploma ben je waardevol op de arbeidsmarkt. Door de praktische toepasbaarheid van de training ben je goed voorbereid op een functie gericht op wijn.  Met een branche-erkend wijndiploma weet je je als ondernemer of als werknemer te onderscheiden”

Belang branchediploma’s
Al deze examens leiden bij een positief examenresultaat tot een branchediploma. Deze branchediploma’s bieden grote voordelen voor werkgevers én voor werknemers. Werknemers willen zich graag ontwikkelen én de behaalde diploma’s staan ook voor een duidelijke marktwaarde. Deze route van branchediploma’s is in 2015 opgezet om naast het mbo een andere route te hebben, met als doel meer horecamedewerkers snel en vakbekwaam inzetbaar op de werkvloer te krijgen. Het mbo doet het al jaren goed en levert jaarlijks zo’n 10.000 gediplomeerden af met een horecaopleiding op verschillende niveaus. De branche vraagt echter jaarlijks bijna 100.0000 nieuwe medewerkers. Dat gat kan kleiner gemaakt worden door de SVH-branchediploma’s. Zo wordt het ook aantrekkelijker om van werken in de horeca weer een carrière te maken.