Er zijn veel mensen die weten wat ze verkopen, er zijn er maar weinig die de vraag waarom kunnen beantwoorden. Er zijn weinig mensen die met zoveel passie over wijn kunnen praten als hij. Hij geeft gevraagd en ongevraagd advies aan wijnmakers van Texel tot Zuid Afrika. Met een open blik kijkt hij naar de wijnwereld. Wat kan hij gebruiken, wat zijn de veranderingen. Over druivenrassen kan hij je urenlang over vertellen

Experimenteren doet hij graag. Is het niet met een universitaire inslag dan is het met Limburgse nieuwsgierigheid. Zijn wijnmakers stijl is er één van verantwoordelijk wijn maken, met het gebruik van diverse (moderne) technieken, met oog op de natuur. Zoals bestrijdingsmiddelen alleen indien nodig is en liever geschikte druiven planten dan het opzoeken van moeilijkheden.

Daarnaast gebruikt hij diverse houten vatten van niet alleen verschillende hout types, maar  ook verschillende branding gradaties. Misschien heb je er weleens van gehoord. Medium toast, dark toast enzovoort. En natuurlijk de lengte van rijping hierin. 12 maanden, 18 maanden of 24 maanden. Waarom eigenlijk?

Hij verteld je met passie waarom mos op de wijnstok een goed teken is. Na een dag met hem ben ik heel anders naar mijn eigen druivenstok in m’n tuintje gaan kijken.

Ga je mee zijn wijnen proeven? Een kijkje nemen in toch wel 1 van de mooiste wijnbedrijven in Nederland. Vind jij het leuk om deze gepassioneerde man te ontmoeten. Een dag die zeker de moeite waard is om mee te maken. Ik weet zeker dat je met een berg aan informatie en nieuwe kennis naar huis gaat.

Afgelopen jaar is Stan Beurskens officieel uitgeroepen tot beste wijnmaker van Nederland.

Limburgse gezelligheid gecombineerd met een berg aan kennis. Dit in het bergdorpje van Nederland Vijlen.

Meld je dan aan voor de masterclass bij St Martinus in Vijlen op 10 April.