Op 10 januari 2019  is tijdens de Horecava, op de stand van de SVH, de samenwerking tussen WTOL Academy en Jan-Willem van der Hek getekend.  Jan-Willem zal zich inzetten om kandidaten aan de SVH Vinologen opleiding te begeleiden in het organoleptisch proeven van wijn. Het SVH Vinologen diploma (Niveau 4)  is ontwikkeld in samenwerking met de horecabranche en worden erkend door alle belangrijke branchepartijen. Met Jan-Willem van der Hek kunnen we verder bouwen aan de toekomst van de verschillende SVH wijnopleidingen.

Jan-Willem van der Hek “Het mooie aan de WTOL Academy is o.a. de samenwerking met SVH Nederland, zodat we samen goed geschoold personeel kunnen opleiden waar zoveel vraag naar is in de horeca. Bij de SVH 4 Vinoloog opleiding van WTOL ligt naast de theorie en het proeven ook een duidelijke focus op de toepasbaarheid in de praktijk waardoor we allround vinologen opleiden. Dit zijn voor mij belangrijke pijlers om de samenwerking”

Ruud Weterings “Wij streven ernaar de Nederlandse wijnkenner tot de beste specialist van Europa te maken. In de afgelopen jaren is onze aanpak een succesformule gebleken voor vele studenten van middelbare scholen, verschillende hotelketens en wijnimporteurs. We zijn heel blij dat we de samenwerking zijn aangegaan met Jan-Willem van der Hek. Een meerwaarde voor onze Vinoloog opleiding!

Over Jan-Willem van der Hek.
Zonder een enkele reden besluiten Jan-Willems ouders ter ere van zijn geboorte hun familie en vrienden een fles wijn cadeau te geven. Wellicht is dit een voorbode voor het door wijn geïnspireerde leven van Jan-Willem. Jan-Willem komt in aanraking met wijn als hij tijdens zijn studietijd een bijbaan krijgt bij BIB restaurant De Limonadefabriek. Hij raakt gefascineerd door wijn, besluit te stoppen met zijn studie en gaat zich volledig richten op de wonderlijke wereld van wijn. Met de kennis en ervaring die hij in de tussentijd bij verschillende wijnopleidingen heeft opgedaan besluit Jan-Willem zijn kennis te testen en neemt deel aan het NK Sommelier, waar hij bij deze eerste deelname plotsklap derde wordt. Deze prestatie blijft niet onopgemerkt en hij wordt gevraagd om bij sterrenrestaurant De Nederlanden te komen werken.

In 2011 start Jan-Willem de Internationale opleiding WSET level 3 en wint hij in 2012 voor het eerst de titel Nederlands Kampioen, waarmee hij zich twee jaar lang Beste Sommelier van Nederland mag noemen. In 2013 vertegenwoordigt hij Nederland op Europees en mondiaal niveau en opent de wereld van de Internationale Sommelerie zich voor hem. In 2013 start Jan-Willem met de opleiding tot Master Sommelier, de door Forbes ‘zwaarste opleiding ter wereld’ genoemd met maar 239 geslaagden wereldwijd sinds 1967. Hij wint gedurende deze opleiding voor de eerste twee onderdelen de Otto Hinderer MS Scholarship Award en krijgt na het behalen van het derde deel in 2014 de titel Advanced Sommelier.

In oktober 2016 haalt Jan-Willem twee van de drie examens tot Master Sommelier, glansrijk. In 2019 zal Jan-Willem opgaan voor het laatste onderdeel van het examen. In de tussentijd wint hij de de Château & Domaines Castel European Young Sommelier Cup in Polen, mag hij zich nogmaals Beste Sommelier van Nederland noemen en start hij zijn eigen bedrijf in wijnconsultancy, wijnimport en –verkoop. Een leven waarin met volle teugen genoten wordt.