Door Edo Kruidering: Een vast en onmisbaar onderdeel in de WTOL Vinologen opleiding is een bezoek aan een echt wijnbedrijf. Vaak zijn we te gast bij St Martinus in Vijlen maar deze keer mochten wij meekijken in de keuken van Ilse en Roelof Visscher van Neerlands Wijnmakerij in Bentelo.

Een betere dag dan 6 oktober 2018 hadden wij ons niet kunnen wensen: “De praktijk komt tot leven” Om 10 uur  werden wij zeer gastvrij en relaxed ontvangen met koffie en heerlijk Twents krentenbrood met roomboter. Zo kon iedereen bijkomen van de voor velen lange autorit naar Bentelo.  Het weer werkte ook goed mee want de voorspelling is ook uitgekomen, dat het die dag 20 graden Celsius zou worden met volop zon. De aanblik is bijzonder want achter de gevel van een ogenschijnlijk normaal agrarisch bedrijf met een bomenrij van eiken en hulst blijkt een heuse wijngaard verscholen.

leslokaal in de wijngaard
We starten de dag niet in een prachtig leslokaal maar in de wijngaard. Roelof vertelt over de geschiedenis van het bedrijf. En welke voorbereidingen er in de aanloopfase zijn gemaakt om uiteindelijk in 2000 de droom te verwezenlijken.
Dat een wijnbedrijf niet zomaar ontstaat, blijkt uit de grondige en zorgvuldige voorbereiding met hulp en kennis van Duitse Oenologen en het wijnbouwinstituut in o.a. Geissenheim, maar ook de wijngaard in Wageningen. Ook het selecteren van de juiste percelen in het leemrijke landschap is een mooi verhaal. Percelen ruilen met grootgrondbezitters om uiteindelijk je ideale stuk grond te verwerven. Duidelijk kwestie van een lange adem, geduld en doorzettingsvermogen.

Neerlands Wijnmakerij
Na grondige bodemanalyse bleek dat er uitsluitend kalk aan de bodem toegevoegd moest worden in verband met een te hoge zuurgraad. (te lage PH waarde). In 2000 zijn de eerste druivenstokken aangeplant waarvan een deel nog steeds in de wijngaard staat.  Na verloop van tijd veranderde de focus, niet op het zelf meer wijn verbouwen en groeien boven de 7,7 hectare, maar het idee om wijn voor anderen te gaan maken. Daardoor ontstond Neerlands Wijnmakerij, die voor verschilleden druiventelers/wijnboeren de vinificatie verzorgt.

Solaris met edele rotting
Onze tour start in de wijngaard alwaar we kennis maken met prachtige rijpe Johanniter en Solaris  druiven. Wij mogen allerlei druiven proeven, zo ook de door edele rotting aangetaste druiven (hemels!) En grote verrassing voor iedereen is het proeven van de Cabernet Blanc,  expressief en hoog in zijn zuren, maar ook de heerlijk Muscat. En nog vele andere rassen.

Federspiel tijdens de lunch
Nog een verrassing: op deze dag was er het glas Federspiel tijdens de lunch. Federspiel is een troebelachtig sapje en bestaat uit deels on-vergiste most met veel restsuiker en licht koolzuur van de eerste alcoholische omzetting. Dit Federspiel is maar een korte tijd uit de tank te halen en wordt door Twentewijn ook los per fles verkocht zolang het kan en in beperkte hoeveelheid. Hierbij werd een heerlijk stukje Zwiebelnküche, geserveerd. Wunderschön!

Wil je meer weten over onze SVH opleidingen? Zelfstudie, online en/of klassikaal? Neem dan hier een kijkje.