Catar y degustar de vinos

Door: Antoine Defesche,directeur Horeca Academie.
Met het wijn3 diploma op zak en net begonnen met Spaanse les, kwam de wijnreis Valencia van WTOL op mijn netvlies. “Ik ga mee!”. Zogezegd zo gedaan en op woensdagochtend om 7:15 zaten we in het vliegtuig vanaf Rotterdam naar Valencia. Aangekomen in Valencia dronken we een cortado op de luchthaven en maakten we kennis met alle deelnemers die van verschillende steden in Nederland aan kwamen vliegen en ‘mister WTOL’ Ruud Weterings die de reis organiseert en begeleidt.

  

Het busje was een net Spaans kwartiertje te laat en direct gingen we naar het wijnhuis Vicente Gandia in Chiva. Het bezoek begon direct goed met een glaasje heerlijke cava. Daarna de rondleiding door het industrieel ogende complex waar miljoenen (supermarkt-)wijnen gebotteld worden. Na de rondleiding mochten we onder begeleiding van Fernando, een van de wijnmakers, 11 wijnen proeven, ofwel Cata de vino, Spaans voor professioneel proeven met uitspugen natuurlijk. De wijnen waren over het algemeen mooi van kwaliteit en ondanks de zuidelijke ligging vaak max 12,5 % alcohol en daardoor niet te zwaar. Lichtelijk geïntimideerd door het grote aantal vinologen in dit gezelschap besloot ik eerst maar eens even de kat uit de boom te kijken. Maar tot mijn eigen verrassing kwamen we vaak tot dezelfde smaaknotities. Voor mij was dit de eerste  keer om zo s’ochtends te proeven en ik merkte dat ik ‘s ochtends echt meer nuances ruik dan ‘s avonds.

  

Het was tijd voor een lunch! Na het inchecken in het luxe Valencia Paradise hotel konden we lopen naar het Nou Gourmet restaurant. Hier kregen we een traditioneel Valenciaans diner. Diverse gangen die als shared dining op schalen werden gepresenteerd, ondermeer bakkeljauw croquettas en côte de boeuf en een mooi dessert. Hierbij genoten we uiteraard van heerlijke lokale wijnen, ofwel disfrutar het Spaanse woord voor genieten. Daarna was het tijd voor de siesta. ‘S avonds met het hele gezelschap de prachtige historische binnenstad in. We gingen nu voor een tapasmaal, wat lichter na de copieuze lunch.

  

De dag erna was er een bezoek aan de historische bodega waar het wijnhuis Hoya de Cadenas (onderdeel van Bodegas Vicente Gandia) ooit begonnen is in 1885. We kregen hier de topwijnen van het huis te proeven en waren erg onder de indruk van de kwaliteit. In de bodega kregen we een private lunch van de chef des huizes hoogtepunt hiervan was de gestoofde kalfswang die niet malser kon. Op vrijdag was het al weer tijd om te gaan, maar niet nadat we nog de hele stad per fiets verkend hadden en de belangrijkste highlights meegepikt hadden. Na drie dagen die wel als een week voelden ben ik nu weer thuis met een voldaan gevoel. Een wijnreis dat ga ik vaker doen, proeven en genieten wat een geweldige combi!

Enthousiast geworden? Meer weten?

Ik ga mee op wijnreis naar Valencia in 2019!

GRATIS E-Learning Spaanse wijnen

Workshop Spaanse wijnen op 20 november 2018