Column Ruud Weterings: Nederlandse wijn is helemaal hot! Er komen steeds meer  wijnen uit ons kikkerlandje. De KLM schenkt al jaren de Zeeuwse wijn van Wijnhoeve de Kleine Schorre aan boord.  En met de krankzinnig mooie zomer van afgelopen jaar zal de Nederlandse wijn waarschijnlijk fantastisch zijn, maar is wijnbouw in Nederland nu een dure hobby of commercieel succes? Lang was de wijnbouw voorbehouden aan regio’s waar het warmer was. De landelijke tendens van slow food concepten en de steeds groter groeiende vraag naar streekproducten laat zien, dat Nederland ook op het gebied van onze primaire levensbehoefte: eten en drinken, zoekt naar de “quality of life”. Het verschuiven van de klimaatgrens, nieuwe ontwikkelde resistente druivenrassen, hellende vlakken, maken wijnbouw in Nederland steeds aantrekkelijker.

Wijngaarden overal in Nederland
Het magische aan wijn maken is, dat je absoluut geen invloed hebt op de natuur. Afgelopen mei verpletterde een hagelbui in Bordeaux een deel van de wijngaarden, net tijdens de vruchtzetting. En dan kun je daar alleen maar naar staan kijken als wijnmaker. Bodem, druif en wijnmaker vormen een drie-eenheid bij het maken van kwaliteitswijn. Echter het weer valt niet te sturen. 

Ons land telt inmiddels al aardig wat wijngaarden. “Er zijn er zeker 180 die hun wijn verkopen en dus commercieel zijn. Meestal is hun oppervlakte groter dan 1000 m2. Ruim de helft van de commerciële wijngaarden is 1 ha of groter. ” Wijnhoeve de Kleine Schorre (Schouwen Druivenland) meet zelfs 10 ha. De van oudsher meest “prestigieuze” wijngaard van ons land, de “Apostelhoeve” vlak bij de stad Maastricht, van de familie Hulst krijgt zelfs internationale erkenning voor haar wijnen. Bij elkaar geteld heeft ons land ca. 240 ha aan wijngaarden. Gelderland heeft de meeste wijngaarden, gevolgd door Limburg. Daarnaast telt Nederland vele mensen, die het leuk vinden een wijngaard te hebben en van druiven wijn maken. Een enthousiaste groep waarvan het aantal moeilijk te schatten is.

Volgens Stan Beurskens van wijngaard St. Martinus te Vijlen in Zuid-Limburg zijn er tot ca 15 jaar geleden alleen commerciële wijngaarden in Zuid Nederland. Deze gebruikten de klassieke druivenrassen Riesling, Müller Thurgau, Dornfelder, Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir. De klassieke rassen hebben twee nadelen: ze zijn gevoelig voor meeldauw en ze rijpen zelfs in Limburg niet elk jaar goed. Volgens Stan is bijna heel Nederland geschikt voor wijnbouw, wanneer je maar de juiste druiverassen gebruikt! Ten onrechte wordt vaak de klimaatverandering als oorzaak van die groei gesuggereerd. Het zijn met name de hybride rassen die er voor zorgen dan wijnbouw in Nederland mogelijk is. 

Dat Stan verstand van zaken heeft, bewijst hij jaar in jaar uit met zijn eigen wijnen. Stan Beurskens studeerde oenologie aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij inmiddels bijna 20 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld in zowel de klassieke als ook de nieuwe wereld. In 2007 is hij zijn eigen wijnbouw advies bureau begonnen, waarmee hij meer dan 60 wijngaarden in binnen- en buitenland begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie.

Hybride rassen
Om te begrijpen wat hybride rassen zijn, zul je eerst moeten weten wat het verschil is tussen een ras en een soort. Het verschil kan ik het makkelijkst uitleggen in vergelijking met dieren. Het soort dier is een hond en het ras is een labrador. Om deze vergelijking naar druiven te plaatsen: Er zijn ongeveer 25 druivensoorten. De druivensoort (wijnplant) die gebruikt wordt voor wijnbouw in heel Europa is de Vitis Vinifera. Van deze Vitis Vinifera zijn ongeveer 20.000 rassen. Denk aan Chardonnay, Merlot, etc.

Een hybride ras is ontstaan door het kruisen van verschillende druivensoorten en of rassen. (Bij dieren een kruising tussen een paard en een ezel is een muilezel) Bekende hybride druivenrassen, die veel in Nederland aangeplant staan zijn o.a Johanniter en Solaris.

Is Nederland dan echt een land voor witte wijnen? Zeker waar! maar pas op… er komen steeds meer rode en bubbel wijnen van hoge kwaliteit. Denk aan druivenrassen zoals Regent, Monarch, Cabernet Cortis, Cantor en Pinotin. 

Ga je ook mee op ontdekkingsreis in Limburg? Nederlands Wijnweekend