COLUMN: Ruud Weterings – Afgelopen maanden berichtten verschillende media dat één glas alcohol per dag je leven al aanzienlijk bekort. Nadere bestudering van de onderzoeksresultaten toonde dat dat te kort door de bocht was. Is wijn nu gezond of niet?” “ Hoeveel glazen mag ik drinken om er een gezonde levensstijl er op na te houden?

Laat ik voorop stellen dat overmatig alcohol gebruik verslaving in de hand werkt en bovendien zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het verkort de levensduur en vergroot het risico op blijvende schade aan vitale organen zoals lever, darmen, maag, hersenen, zenuwstelsel, bloedlichaampjes en het hart.

Maar toch lees ik regelmatig dat matig alcohol gebruik juist gezond is.
In het boek van Dan Buettner, “The Bleu Zones“ beschrijft hij zijn onderzoek in samenwerking met National Geographic over de geheimen van een lang leven. Hier komen hoogbejaarden aan het woord (100+) die uitgebreid vertellen over hun leven en antwoord geven op de vraag “Wat hun geheimen zijn voor een goede gezondheid en een lang leven” De meeste gaven aan dat ze regelmatig aan lichaamsbeweging doen en geregeld drie a vier glazen wijn dronken. Ik heb dat gelijk maar eens gevraagd aan mijn tante van 101… zij keek me heel verbaasd aan en vertelde me dat dit al eeuwen bekend is… “Zelfs Jezus dronk wijn”

Wijn is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje.
Zeer waarschijnlijk is het toevallig ontstaan doordat druiven en water op een warme plek met in de lucht zwevend gist in aanraking kwam. Achtduizend jaar geleden werd er al wijn gedronken. Wijn heeft dus al heel wat oorlogen overwonnen en wijn heeft vele wetenschappers en filosofen in de laatste eeuwen gestimuleerd om hun bevindingen te ontdekken. Men spreekt zelfs dat Jezus water in wijn veranderde. Bij gebrek aan moderne sanitaire voorzieningen was het water gevuld met bacteriën, virussen en alle mogelijke soorten vervuilingen. (Hetzelfde geldt vandaag de dag voor de meeste Derde Wereld-landen). Het gevolg hiervan was dat mensen vaak wijn dronken (of druivensap) omdat de kans veel kleiner was dat deze vervuild zou zijn. Zou hier ook de basis liggen voor mijn antwoord op de de vraag “Past wijn in een gezonde levensstijl?”

In dit mediterraanse klimaat wordt er nogal wat wijn gedronken.
Inmiddels woon ik alweer een paar jaar in Spanje, om precies te zijn Mallorca. In dit mediterraanse klimaat wordt er nogal wat wijn gedronken… twee glazen bij de lunch is hier zeer gebruikelijk. In Mallorca en vele andere landen aan de middellandse zee, leven de mensen op een iets ander tempo dan wat wij gewend zijn in Nederland. Uit het onderzoek van National Geographic over de geheimen van een lang leven, is de gemiddelde levensduur van mensen in een mediterraans klimaat hoger dan in andere gebieden. Dit komt niet enkel door de wijn.

Ik merk dat we in ons mooie kikkerlandje de hele dag door van alles moeten.
Onderzoekers over wijn, alcohol in het algemeen, tippen het onderwerp maar héél eventjes aan, maar ik wil hier wel dieper op ingaan. Een mediterraan dieet met een lekker flesje wijn mag dan goed zijn voor je algemene gezondheid, maar dat heeft niet alleen met de wijn en het eten te maken. Dit heeft heel duidelijk ook te maken met een bepaalde levensstijl.

Ik merk dat we in ons mooie kikkerlandje de hele dag door van alles moeten… en leven we nagenoeg continue onder hoogspanning, alle werkzaamheden worden in een razend tempo gedaan.

In Mallorca ligt dat duidelijk anders.
Je neemt ruim de tijd om te lunchen. Het is vaak ook de hoofdmaaltijd en een fles wijn ontbreekt dan niet natuurlijk… water trouwens ook niet. Het eten is een sociale bezigheid, een moment van rust, een moment van samen zijn. Dit resulteert direct in een véél lager stressniveau. Het is juist die stress die voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen.

Ik wil hiermee niet zeggen dat we allemaal maar het roer moeten omgooien en verhuizen. Neem wat vaker de tijd voor een aangename lunch, matig alcohol gebruik, dan heb je al heel veel gewonnen! Ik neem dus gerust nog een glaasje wijn! Download hier het GRATIS E-Boek “Past wijn in een gezonde leefstijl”