Als vers geslaagde Vinoloog van de SVH geeft Vincent Bakker je graag enkele tips om het meeste te halen uit de SVH Vinoloog opleiding.
Tip 1 bereid de lessen voor.
Niet alleen vanwege de “beperkte” tijd tijdens de les… maar meer zodat je van wat er gezegd wordt meer begrijpt. Daarnaast scheelt het altijd voor het theorie examen. Liever in kleine stukken leren dan in een keer de geheel stof.
Tip 2 leer wat je proeft, proef wat je leer.
Wat ik je aan kan raden is proef wat je leert. Stel volgende week wordt Italië behandeld, bestudeer de stof en proef een specifieke wijn uit dit land. Dit kan je heel goed thuis doen maar je kan bijvoorbeeld ook dat ene avondje in het restaurant, bar of welke gelegenheid bewust een wijn kiezen uit die dat land of regio.
Tip 3 wie schrijft die blijft.
Als je dan toch aan het proeven / leren bent, schrijf je bevindingen op! Maak bewust die kaders. Pinot Grigio hoe herken je die? welke specifieke aroma neem je waar, heeft de wijn een bittert of iets anders eigenaardigs. Denk ook o.a. aan de zuren, zoet, tannines en alcohol (CSI Blind Wijnproeven)
Tip 4 wees specifiek.
Misschien heb je net als ik de neiging om zo min mogelijk op te schrijven. Dus appel is appel en de spijssuggestie is witvis met crème saus. Schrijf vooral door! Dus appel wordt granny smith of goud reinet en de witvis wordt gegrilde tongfilets in een witte wijn cremesaus met peterselie en citroen geserveerd met gestoomde sperziebonen en pommes duchess.
Tip 5 meten is weten
Gebruik de e-learning om jouw kennis te testen. Er zijn altijd 2-3 vragen waar je misschien twijfelt dat zijn dan jouw aandachtspunten.
Tip 6 Proef, Proef en Proef…
Bezoek specifieke proeverijen denk bijvoorbeeld aan proeverij Bordeaux, Rhône, Chianti etc. Door je specifiek op één gebied te richten ga je de wijnen en de verschillen beter begrijpen. Je kan je via verschillende kanalen inschrijven en kijk bijvoorbeeld ook bij de slijter op de hoek of die proeverijen geven.
Tip 7 maak een proefgroep.
Een wijn analytisch proeven en deze in kleine stappen beschrijven is de enige manier om dit goed te leren. Dit leer je door veel te doen en gestructureerde proefnotities te maken. Theoretische kennis van helpt uiteraard om een omschrijving goed te onderbouwen.