Ongelofelijk met hoeveel passie en kennis Stan Beurskens van Wijngaard St Martinus in Vijlen (Zuid Limburg) vertelt over de ontwikkeling van de wijnbouw in Nederland. Dat deze niet is stil blijven staat blijkt wel uit het feit dat het aantal ha-wijngrond is gestegen van 30ha in 2001 naar 300ha in 2015. Nieuwe rassen, de specifieke kenmerken van de Nederlandse wijnbouw, duurzame teelt, prima kwaliteit, streekproducten beloven een mooie toekomst voor Nederland als wijnland…
Duurzame teelt – Ozon en algen
Mooi is om te weten welke mogelijkheden de wijnboer heeft om te kiezen uit rassen die het beste binnen zijn terroir passen. De kwaliteit van de rassen bepaald naast het gebruik van nieuwe technieken, zoals ozon en algen, ook het gebruik van pesticide zeker niet onbelangrijk. Verrassend is om te horen dat mineralen zich tot wel 250 meter kunnen verplaatsen en zich onderling tussen de druivenrank percelen kunnen uitwisselen. Na de voortreffelijk lunch volgt nog de nodige theorie, PST(pulp stand tijd), gebruik van enzymen en gisten, wijnfouten, etc, etc, als leergierige cursisten nemen we de stof dankbaar op. Zo langzamerhand de hoogste tijd om wat van de “verborgen schatten” in de kelders te gaan bekijken en proeven. Educatie en duurzaamheid spelen een belangrijke rol, in de kelders van St Martinus.
Je gaat het pas zien als je het door hebt
Bij het proeven van de diverse witte wijnen werden we verrast van het fraaie bouquet en de frisheid die de wijnen hebben. De inwerking van nieuwe houten vaten op rode wijn geeft een mooi inzicht in de tannines en de houtinwerking die de wijnen ontwikkeld hebben. Voor mij persoonlijk vond ik de mousserende wijnen, die een mooie mousse en zachtheid hadden heel verrassend.
Aan het eind van de dag komen we allemaal tot de conclusie dat de Nederlandse wijnbouw het hobbyisme inmiddels wel voorbij is, er worden hier gewoon zeer fraaie wijnen gemaakt!. Om Stan Beurskens te citeren: “Je gaat het pas zien als je het door hebt…” (Johan Cruijff)