Door Jan-Willem van der Hek: JA! Ik wil de stap van wijnliefhebber naar wijnkenner maken,

Zojuist sluit ik mijn Zoom-sessie af na een succesvolle les voor de vinologen in spé over de wijnlanden in Azië. Dit thema zie ik veel meer als een praatstuk om kandidaten inzicht te geven in de wereld van wijn. Natuurlijk zijn de wijnen uit India, Japan en uiteraard China niet makkelijk of breed verkrijgbaar in Nederland dus wat moeten wij hier dan mee? Het antwoord is simpel en precies de reden om een de SVH Vinoloog opleiding te volgen. We gaan namelijk de stap maken van liefhebber naar wijnkenner. 

Laat je voorkeur achterwege! 
Om die wijnkenner te worden is het soms van belang je eigen voorkeuren achterwege te laten en objectief van een afstandje te kijken naar de wereld van wijn. Denk hierbij aan kernwoorden/steekzinnen objectief, nieuwsgierig en soms het onbekende over je heen laten komen. Dit geldt voor zowel theorie alsmede ook voor praktijk. Bij het analyseren van wijnen, cq blindproeven, zijn deze namelijk eigenschappen ook nodig. Wanneer je bevooroordeeld een wijn gaat proeven en je laten leiden door je eigen liefhebberij zal je altijd terugvallen op je eigen soms smalle referentiekader. Wanneer je dit over je heen laat komen en van een afstandje een wijn ervaart zal dit veel makkelijker gaan.

Crime Scene investigation wijnproeven
Zoals in eerder blogs omschreven willen wij van de WTOL Academy je hierbij helpen om van je Wijn-CSI’s maken. Wijnkenners op objectieve basis gestoeld op feiten tot een juist antwoord komen. Dit is precies het verschil tussen een wijnliefhebber en een wijnkenner!

Wil je meer weten hoe wij van je Wijn-CSI’s maken neem dan deel aan onze open avond maandag 8 juni of maandag 22 juni. Hierin laten Ruud Weterings, Jorica Koppen en Randal van Gils (SVH Vinologen van het eerste uur) zien wat de opleiding inhoud en zal ik jullie meenemen in een verkorte les Crime Scene investigation wijnproeven ???? Tot volgende week!

Jan-Willem is wijndocent en meervoudig beste Sommelier van Nederland.

Meld je hier aan voor de Online Open Dag op maandag 8 juni of 22 juni van 19.00 – 20.00 uur.