Zuid-Afrika is echt prachtig land met een magnifieke natuur, heerlijk eten, geweldige wijnen en vriendelijke mensen. Maar Zuid-Afrika is niet te begrijpen zonder een stukje kennis van hun geschiedenis… De slavernij en de apartheid zijn zwarte bladzijden in de geschiedenis. De komst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), heeft mede voor veel ontwikkeling en rijkdom gezorgd.

Wijnbouw.
Hoewel aangenomen wordt dat Zuid-Afrika reeds duizenden jaren geleden aan wijnbouw deed is het ontegensprekelijk Jan Van Riebeeck die de grondlegger is van de wijnbouw in Zuid-Afrika. In 1656 plantte hij als Gouverneur van de Kaap de eerste druivenstokken in de tuin van de Oost-Indische Compagnie. Deze was opgericht als tussenhaven waar de zeelieden van de handelsvloot proviand konden inslaan op hun reizen naar India en omliggende landen.

Een paar jaar later (2 februari 1659) wordt de eerste wijn gemaakt van de aangeplante druivenstokken. De eerste kwaliteitswijnen kwamen aan de oppervlakte vanaf 1679 toen Jan Van Riebeeck werd opgevolgd door Simon van de Stel. Hij plantte als eerste wijngaarden in Constantia en produceerde er zoete wijnen die naam en faam vergaarden.

Cultuur, natuur en wijnen.
Tijdens onze studiereis van 15 maart 2020 tot 25 maart 2020 maak je kennis met de cultuur, natuur en uiteraard de wijnen! Wil je meer informatie neem dan contact op of lees het volledige programma. Er zijn nog twee plaatsen voor de 10-daagse studiereis naar Zuid Afrika beschikbaar.

Volledig programma.