Door Edo Kruidering: Een vast en onmisbaar onderdeel in de WTOL Vinologen opleiding is een bezoek aan een echt wijnbedrijf. Vaak zijn we te gast bij St Martinus in Vijlen maar deze keer mochten wij meekijken in de keuken van Ilse en Roelof Visscher van Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. (lees hier deel 2)

Verrassing nr 5 : De proeverij met Johanniter 2017 – Fris type :  droge witte wijn, met een plezierig zuiver aroma en dito smaak. Je zou deze kunnen inzetten i.p.v. Riesling of Silvaner. Geschikt voor iedere wijndrinker.

Solaris 2017 – Duidelijk meer een rijp type : iet smeer filmend maar ook iets aardse tonen en veel meer smaak volume. Deze druif is met niets anders te vergelijken. Echt een Eye opener. Het gevaar bestaat dan dat er aan negatieve associaties gedacht wordt zoals paddenstoel of schimmel etc. maar dit is Solaris, punt uit.

  

Sueterie half zoet – Zeer geslaagde vol fruitige wijn voor bij de Aziatische keuken.

Sueterie Rosé – Bruin roze kleur: geur van rood fruit maar ook duidelijk tonen van “rode wijn”  en specerijen en wat aardse noten. Mond vullend, expressief, beetje tannine. En behoorlijk veel smaak (zoetimpressie) mag zeker iets te eten bij. Wees gerust ook hier zijn er volop zuren om de wijn in balans te houden.

Rood dat boven de verwachting uitstijgt Vaak wordt er bij Nederlandse wijn vooral aan witte wijn gedacht. Deels ingegeven door de Duitse wijnbouw cultuur of de Loire en natuurlijk Nederlands bedrijf als de Apostelhoeve die uitsluitende witte wijn maken. En als je dan rode wijn mag proeven wat moet je dan verwachten? dunne rode wijn zoals een pinot Noir? of juist een stevige houtgerijpte rode wijn? Het laatste  is het geval.

Regent 2015 (uitverkocht) : helder van kleur licht doorschijnend , aroma van rijp zwart fruit, vleugje koffie en wat aardse tonen. Smaak:  frisse aanzet, opmerkelijke frisse zuren, rijpheid van het fruit en ronde tanninestructuur ( o.a. van het hout).

Regent 2016 : donkere kleur , zeer geconcentreerd en niet doorschijnend. Aroma is nog erg gesloten ( t.o.v. 2015 wel is de geur van het hout (vanille, mokka) goed te  ruiken.  Smaak; eerste aanzet is rond en wordt gevolgd door een stevige dosis tannine. Na enige tijd komt het rijp fruit naar voren, bramen, kersen  en pruimen.  Deze wijn is nog erg jong zoals Ilse zelf ook zegt. Omdat 2015 op is moeten we al met 2016 werken maar die is nog heel erg jong! Des ondanks is  2016  een indrukwekkend glas Nederlandse wijn die  voor het merendeel van onze proevers absoluut boven hun verwachting uitstijgt.

  

Barrique  : een diep gekleurde wijn , met lichte verkleuring aan de rand. Sterk drogende geconcentreerde wijn met volledig houtopvoeding. Indrukwekkend, expressief, en ook rijp. Maar deze wijn is nog zo enorm jong  dat je hem moet karafferen om er enigszins van te kunnen genieten. Ook fijn als er een mooi stuk vlees bij geserveerd wordt  (wild zwijn, lamsrack, hert, côte de boeuff). Op een blind proeverij zal je niet snel verwachten dat deze wijn uit Twente komt.

Verrassing nr 6: Edelzoet Tja en dan denk je alles gehad te hebben en dan wordt je getrakteerd op een door edele rotting (Pouriture Noble) aangetaste wijn:  Prachtig elegant, fijn zoet gehalte, plezierige frisheid. Vaak kunnen dessertwijnen erg plakkend zijn in de mond, hier is juist de soepele textuur opmerkelijk. Ongelooflijk dat deze wijn hier uit Twente komt. Deze wijn laat zich direct inzetten in de gastronomie: sterke nog  er is geen enkele reden om niet van deze wijn te genieten. (Ook lekker bij eenden- of ganzenlever)

Roelof en Ilse bedankt, tot een volgende keer! Van de besproken wijnen kan ik zeggen dat de witte wijnen, sprankelend en fris-droog  zijn. Waar  de Johanniter ideaal is bij lichte (voor) gerechten en groene salades.  De Solaris mag wat meer tegenwicht mag hebben op het gebied van smaak en structuur.  De rode wijnen van “regent” zijn ronduit stevig te noemen en daar moeten we als Nederlanders trots op zijn, dat dit in ons land gemaakt kan worden. Wat dacht je van lamsrack van Texels lam bij de rode regent?Deze dag heeft ons op meerdere manieren verrast, naast de enorme gastvrijheid, valt ons de professionaliteit en gedrevenheid op. Alle bovengenoemde verrassingen zorgen ervoor dat de deelnemers aan de vinologen opleiding  vandaag in levende lijve hebben kunnen zien wat vaak uitsluitend in de boeken te vinden. Roelof en Ilse bedankt, tot een volgende keer!

Wil je meer weten over onze SVH opleidingen? Zelfstudie, online en/of klassikaal? Neem dan hier een kijkje.