Door Jan-Willem van der Hek, docent aan de SVH Vinoloog opleiding. Het is februari en de Vinologen in spé zijn over de helft van het cursusjaar en hebben zelfs het eerste échte examen, de casus van het SVH Vinoloog theorie B examen, achter de rug. De kop is er dus af maar we zijn er nog niet… er komen nog twee pittige examens, het proefexamen (organoleptisch) en theorie A, examen. We gaan dus in een hoog tempo door!

Het ritje met de CBR-man/vrouw moet nog steeds plaatsvinden.

Dit doet mij een beetje denken aan het rij examen, wanneer je je theorie of je bijzondere verrichtingen behaalde, was dat fijn maar je was er nog niet. Want het ritje met de CBR-man/vrouw in de stad en op de snelweg moest nog steeds plaatsvinden. Het advies dat mijn rij-instructeur toen gaf: “doe alle handelingen extreem overdreven. Kijk om de twee seconden in elke spiegel, check alles drie dubbel keer en wees vooral extreem vriendelijk tegen de man die naast je zit Het gaat er namelijk om dat de examinator je begrijpt en ziet dat je de situatie meester bent”

Deze wijn heeft veel rijp sappig roodfruit zoals bosaardbeien en rode kersen…
Mijn advies voor alle Vinologen kandidaten… doe dit ook tijdens je wijnexamen. Neem de ontvanger van jouw boodschap, lees: je proefnotities en wijnspijs combinaties, mee in je gedachten en waarnemingen. Wees overdreven helder, gestructureerd en uitgebreid want alles wat jij niet opschrijft zal hij/zij nooit te weten komen. Wanneer je een met roodfruit gedomineerde wijn hebt, schrijf dan niet op, deze wijn heeft roodfruit maar deze wijn heeft veel rijp sappig roodfruit zoals bosaardbeien en rode kersen…

Koppelen je waarneming aan technieken.
Hetzelfde geldt met houtgebruik, noteer niet alleen dat de wijn hout heeft gehad maar ook welk hout (Amerikaans / Frans) en waarop jij dit stoelt. Schrijf dus ook de aroma’s op die je hebt waargenomen, dille / kokos voor Amerikaans- en kruidnagel / ceder voor Frans eikenhout. Als kandidaat laat je hiermee zien dat je begrijpt waarover het gaat en je waarnemingen kunt koppelen aan technieken. Wanneer je dit niet doet kan de examinator denken dat het een lucky guess omdat het toevallig past bij je eindantwoord.

Denk aan de ontvanger.
Denk tijdens het maken van de proefnotities en wijnspijs combinaties dus niet aan welke wijn je in je glas hebt zitten maar altijd aan de ontvanger want hij / zij is degene die de beslissing maakt of je het examen haalt… of niet.

Wil je ook meer weten van wijn? Vinoloog worden? Het diploma SVH 3 (of soort gelijk bijvoorbeeld SDEN 3) is een vereiste om te worden toegelaten tot de opleiding van Vinoloog (SVH Vinoloog niveau 4)  Je doet vooral praktische kennis op en leert om op een neutrale wijze wijnen te beoordelen. Meld je hier direct aan voor de SVH Vinoloog opleiding. 

Jan-Willem is wijndocent en meervoudig beste Sommelier van Nederland.