In ons kikkerlandje is de liefde voor gezond, lekker eten en drinken is inmiddels tot grote hoogte gestegen.
Televisie programma’s zoals 24 kitchen, Masterchef’s, Gordon Ramsey zijn niet meer weg te slaan van de buis. Ook kijken we jaarlijkse uit naar de Michelin sterren, de punten van Gault & Millau en de Lekker Top 100. Hoe komt het dat we de gastronomie z’n warm hart toedragen?
Wat is gastronomie eigenlijk?
Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat “Gastronomie” de kunst van het koken betekent… dit is maar deels waar!
De term “Gastronomie” is een afleiding van de Griekse woorden “gastros” en “nomos”. Gastros betekent maag en nomos betekent wet.
Als we dit letterlijk vertalen krijgen we dus “De wet van de maag”.
Maar ja… in de maag komt naast voedsel natuurlijk ook wijn, thee, koffie en andere dranken terecht.
Geur en smaak kun je ook objectief bekijken.
Een product heeft nu eenmaal veel geur of weinig geur. Wanneer je de universele smaakfactoren gebruikt, kun je zowel geur als smaak in een bepaald smaakprofiel plaatsen en objectief beschrijven.
Smaak is simpel gezegd dat wat je proeft (ervaart) als je een hap of slok neemt van iets.
Wil je meer leren over smaak? In de SVH Gastronomie opleiding leren we je hier alles over!